Prijem za novinare, povodom Svetskog dana slobode medija

Na Svetski dan slobode medija, 3. maj, novinarska udruženja u Srbiji podsetila su na nerešena ubistva novinara i pritiske na medije. Na Dan slobode medija, poražavajući su podaci da je nezavisnost medijskog izvešavanja "srozana" svuda u svetu, rekla je za B92 predsednica Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS), Nadežda Gaće. U Srbiji je, kako je navela, najveći problem to što i nakon toliko godina nije poznato ko je ubio novinare Slavka Ćuruviju, Dadu Vujasinović i Milana Pantića. Ona je upozorila da i danas postoje snažni pritisci na medije. 
 
Udruženje novinara Srbije i Sindikat novinara Srbije održali su u beogradskom Pionirskom parku, povodom Svetskog dana slobode medija, osmu akciju "Pet minuta gromoglasne tišine" sa koje su zatražili uspostavljanje istinskog dijaloga poslodavaca i zaposlenih u medijima radi zaključenja Kolektivnog ugovora za novinare i medijske radnike. 
 
Predsednik UNS-a Nino Brajović je izjavio, u obraćanju okupljenima, da se "nismo izborili za slobodu medija, zato što su od nas još uvek jači oni kojima je naša nesloboda potrebna".
- Novinari i naše medijske kolege u Srbiji su između dva svetska dana slobode medija bili izloženi najvećem broju napada i pretnji od oktobarskih promena 2000. – podsetio je Brajović. 
 
 
      
 
Povodom Svetskog dana slobode medija danas je predsednik Skupštine grada Zrenjanina Aleksandar Marton priredio prijem za zrenjaninske novinare, urednike i vlasnike medijskih kuća. On je ovom prilikom podsetio da je Srbija, po stepenu slobode medija, rangirana na 83. mesto u svetu od 195 država, članica UN, što je ocenio "neslavnim plasmanom". 
- I posle puno godina borbe za slobodu medija, a protiv kontrole, i dalje su prisutni pritisci na novinare, i dalje se preti slobodi i nezavisnosti medija. Moram da istaknem i da smo mi u Zrenjaninu, u 2008. godini, imali pritiske na novinare, i lokalna samouprava će reagovati na svaki takav slučaj. Želimo da pokažemo da su novinari ti koji treba da slobodno izveštavaju o svemu što se u Zrenjaninu dešava, svidelo se to vlasti, opoziciji, nekom trećem ili ne. Mislim da samo slobodno novinarstvo može da iznedri razvijenu i prosperitetnu državu – istakao je Marton i dodao da, kao lokalni političar, ima veoma dobru saradnju s novinarima i dostupan im je u svakom trenutku. Ove Martonove reči potvrdili su i pojedini predstavnici medijskih kuća
 
      
 
- Nedavno sam rekao da bi trebalo da se zapitamo u kakvom gradu živimo ako "Radio Zrenjanin", na primer, ali i svi ostali mediji, budu samo pozitivno po nas izveštavali. Čak i negativan komentar, nešto napisano u nekoj kolumni, neka zakupljena stranica ili slično, mogu sve nas samo da nateraju da radimo još bolje, a reči kritike moramo razumeti samo kao poziv da, sve što ne valja u našem gradu, ispravimo. Znajući kako vi radite, a kako rade neki drugi mediji u Republici Srbiji, ja moram da kažem da se za budućnost zrenjaninskog slobodnog novinarstva ne bojim. Voleo bih da u Zrenjaninu otvorimo sva "zamagljena polja", da otvoreno razgovaramo o svim problemima, i da na taj način pokažemo da možemo da budemo primer za sve u Republici Srbiji i Autonomnoj pokrajini Vojvodini – poručio je novinarima, povodom Svetskog dana slobode medija, predsednik Skupštine grada Zrenjanina Aleksandar Marton.