Zrenjaninske i temišvarske pijace u IPA programu

Predsednik Skupštine grada Zrenjanina Aleksandar Marton juče je bio domaćin četvoročlanoj delegaciji Grada Temišvara, koju je predvodio direktor Temišvarskih pijaca Viktor Štefan. Poseta je organizovana na inicijativu pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Daniela Petrovića, koji je takođe prisustvovao sastanku, a razlog posete bio je uspostavljanje saradnje između Temišvarskih pijaca i zrenjaninskog JKP "Pijace i parkinzi" iz Zrenjanina. U ime ovog gradskog komunalnog preduzeća, s gostima iz Rumunije razgovarala je Mirjana Gavrilović, zamenik direktora.
 
 
Tema o kojoj je najviše bilo reči jeste zajedničko učešće dva komunalna preduzeća u IPA programu prekogranične saradnje Srbija-Rumunija 2007-2013, koji se finansira iz instrumenta za predpristupnu pomoć Evropske unije (IPA) za 2007/2008. godinu. Vrednost pojedinačnih donacija za odobrene projekte u ovom programu može iznositi od 30 hiljada, pa do milion evra, te je značajno konkurisati s kvalitetnim projektom. O konkretizaciji zajedničkog projekta još će se razgovarati, s obzirom da je poziv otvoren do kraja jula ove godine, ali je ovom prilikom nagovešteno da bi potencijalna sredstva trebalo da budu usmerena na modernizaciju i proširenje kapaciteta gradskih pijaca u Zrenjaninu i Temišvaru.   
 
 
Takođe, Rumuni su kao jedan od problema istakli nedovoljno razvijeno povrtarstvo,  kako u regionu Temišvara, tako i u Rumuniji uopšte. To otvara mogućnost za trgovinsku saradnju u narednom periodu, s obzirom da postoji veliko tržište za plasman voća i povrća iz našeg regiona. Samo u županiji Timiš, čiji je Temišvar glavni grad, ovom tržištu gravitira više od 700 hiljada stanovnika.