Godišnjica od konstituisanja Skupštine grada

Trećeg juna prošle godine održana je konstitutivna sednica Skupštine grada Zrenjanina u sadašnjem sazivu. Nakon usvojenog izveštaja Opštinske izborne komisije o sprovedenim izborima, izvršen je izbor članova Verifikacione komisije, koja je potvrdila mandate novoizabranim odbornicima. Na sednici je, većinom glasova, usvojen i Poslovnik Skupštine grada.
 
Odbornici su potom tajnim glasanjem, sa 40 glasova "za" i 26 glasova "protiv", za predsednika Skupštine grada izabrali Aleksandra Martona, dok je za sekretara Skupštine izabranа dipl. pravnik Ivana Jager. Usledio je izbor gradonačelnika, koji se, na osnovu novog Zakona o lokalnoj samoupravi, birao iz redova odbornika, tajnim glasanjem. Svoj glas Goranu Kneževiću, dotadašnjem predsedniku opštine i jedinom kandidatu za gradonačelnika, dalo je 40 odbornika. 
 
Predsednik Skupštine grada Zrenjanina Aleksandar Marton je, povodom godišnjice od konstitutivne sednice, izdao danas saopštenje sledeće sadržine:
 
"Trećeg juna prošle godine formirana je lokalna vlast u Zrenjaninu. Skupština grada od tada je održala 12 sednica i pritom usvojila više od šest stotina odluka, rešenja i zaključaka. 
 
S obzirom na ustrojenu dinamiku, Skupština grada Zrenjanina jedna je od najaktivnijih u Republici Srbiji. Statut Grada Zrenjanina je akt koji je Skupština među prvima stavila u proceduru. Takođe je pravovremeno izmenila i dopunila Odluku o ombudsmanu, što je poboljšalo komunikaciju na relaciji "građani-lokalna samouprava". Formiran je Savet za bezbednost, Savet za mlade i realizovani projekti iz različitih oblasti delovanja lokalne samouprave, ostvaren je niz kontakata s predstavnicima pokrajinskih i republičkih organa vlasti, kojima je, istovremeno, obezbeđena buduća kontinuirana saradnja. Naredni period obeležiće aktivnosti i zajedničke sednice pojedinih odbora Narodne skupštine Srbije i Skupštine grada Zrenjanina. 
 
Takođe, Skupština će iskoristiti svoja prava u smislu analize svih zakona koji se odnose na funkcionisanje lokalne samouprave, jer to pravo proističe iz Zakona o lokalnoj samoupravi. Komunikacija na relaciji "vlast-opozicija" odvijala se uglavnom u vidu odnosa konstruktivnog dijaloga. Skupština grada će i u budućem periodu raditi u atmosferi razvijanja odnosa i saradnje, kao i izgradnje pozitivne klime u ostvarenju zajedničkih interesa"