Novo zdanje Medicinske škole

Posle šest godina izgradnje, u Zrenjaninu je juče, prvog dana u novoj školskoj godini, otvorena nova zgrada Medicinske škole. U zgradi površine 6.300 kvadratnih metara smeštene su 34 prostorije za nastavu 720 učenika, zubna ambulanta, ambulanta opšte prakse, apoteka, frizerski i kozmetički salon, fiskulturna sala...

 


Novo zdanje Medicinske škole otvorio je predsednik Izvršnog veća AP Vojvodine dr Bojan Pajtić, koji je podsetio da je Zrenjanin ove godine dobio savremenu sportsku halu, sigurnu kuću za žrtve porodičnog nasilja i novu školu.

 

 

 

Objekat je počeo da se gradi 2003. godine, i građen je, praktično, u dve faze: prva je realizovana od 2003. do 2005.godine. Izvođač radova u ovoj fazi je bio GIK ''Banat'' Zrenjanin, po projektu firme "URBS" i glavnog projektanta Đorđa Vasiljevića. Finansijeri su bili opština Zrenjanin, koja je dala zemljište za izgradnju škole i isto je oslobodila od plaćanja komunalija kao i finansiranje dela infrastrukture i instalacija, a u izgradnji su učestvovali i  Ministarstvo prosvete Republike Srbije sa 40.000.000,00 din i Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje AP Vojvodine sa 50.000.000,00 din.
 

Druga faza izgradnje Medicinske škole je započela krajem 2008.godine. Izvođač radova je bio Konzorcijum ''Budućnost'' AD Novi Sad, a izmene i dopune u projektnoj dokumentaciji je radio Projektni biro ''Arhitektonika proing'' sa glavnim projektantom Srđanom Negovanovićem.  Glavni finansijer u izgradnji druge faze je bio Fond za kapitalna ulaganja AP Vojvodine, sa učešćem od 80.000.000,00 dinara. U obe faze stručni nadzor je vršila Direkcija za izgradnju i uređenje grada Zrenjanina. 

 


Takođe, značajnu materijalnu pomoć za opremanje laboratorija i kabineta izdvojio je CARDS  (Community Assistance for Reconstruction, Development and Stability in the Balkans)  - program pomoći Evropske unije za obnovu, razvoj i stabilizaciju zemalja Balkana, u iznosu od 120.000,00 EUR, kao i Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje AP Vojvodine u iznosu od 4.500.000,00 dinara, a za opremanje škole nameštajem. Ukupna projektna vrednost za izgradnju Medicinske škole je 220.000.000,00 dinara, a do sada je uloženo u objekat 192.000.000,00 dinara. Ovo je jedan od najlepših školskih objekata, ne samo u Vojvodini, već u regionu, i ispunjava sve evropske standarde. Škola ima ukupno 34 prostorije za odvijanje nastave za 720 učenika i verifikovana je za skoro sve profile u okviru medicinske struke i ličnih usluga.  U okviru zgrade napravljena je i zubna ambulanta, ambulanta opšte prakse, apoteka, kao i frizerski i kozmetički salon, čije opremanje predstoji.

 

 

– Škola je urađena po evropskim standardima – rekao je Pajtić .– Svaka država koja strateški razmišlja, mora da razmišlja o obrazovanju kao preduslovu za budućnost i o zdravlju kao preduslovu za kvalitetniji život u sadašnjosti. Ova škola je srećan spoj ta dva cilja i drago mi je što će u njoj stasavati i učiti predstavnici najplemenitije profesije koja postoji.
 

U prisustvu Pokrajinskog sekretara za zdravstvo Atile Čengerija, načelnika Srednjobanatskog okruga Tanje Dulović, gradonačelnika Zrenjanina dr Milete Mihajlova i njegovih zamenika, Gorana Kaurića i Predraga Stankova, predsednika Skupštine grada Aleksandra Martona, republičkih i pokrajinskih poslanika, gradskih odbornika, kolega i učenika, na podršci tokom gradnje škole zahvalila se Verica Kočalović, direktorka škole, uz napomenu da nedostaju sredstva za opremanje učionica i nastavničkih prostorija nameštajem. Gradonačelnik Mihajlov je istakao zadovoljstvo što je u gradu posle dugo vremena otvoren ovako savremen i lep školski objekat.