Obeležen Evropski dan jezika

U organizaciji Međuopštinskog društva za negovanje stranih jezika, u Zrenjaninu je Evorpski dan jezika, 26. septembar, obeležen proglašenjem pobednika na konkursu za promociju sopstvenog jezika u Kulturnom centru. Ovo društvo, koje okuplja mahom prosvetne radnike - profesore nemačkog, engleskog, francuskog jezika i profesore književnosti, apelovalo je na nadležne u Ministarstvu prosvete da povedu računa o odeljenjima na maternjim jezicima.
 
- Do pre nekoliko decenija građani su znali po nekoliko jezika, a sada jedva govore maternji jezik - upozorava Svetlana Jašić Rackov, predsednica Međuopštinskog društva za negovanje stranih jezika i književnost.
 - Kao društvo koje se bavi negovanjem jezika odlučili smo da očuvamo maternji jezik svih naroda koji ovde žive, a cilj nam je da podstaknemo što više građana da uče i druge jezike sem maternjeg. Poražavajući je podatak da i akademski građani Srbije često jedva govore maternji jezik, a strane i ne poznaju. Cilj nam je da podstaknemo što veći broj ljudi da uče strane jezike - kaže Svetlana Rackov.
 
Obeležavanju Evropskog dana jezika pridružila se i Skupština grada Zrenjanina, koja je uputila čestitku građanima Zrenjanina uz podsećanje da negovanje sopstvenog jezika podrazumeva poštovanje i jezika drugih naroda. 
- Evropski dan jezika prvi put je obeležen 2001. godine, tokom Evropske godine jezika, ustanovljene od Evropske unije i Saveta Evrope. Jedno od najvećih bogatstva i potencijala Grada Zrenjanina, Vojvodine i Srbije jeste upravo multikulturalnost, a u okviru njega i višejezičnost. Obeležavanje ovog dana prilika je da se javnosti još jednom ukaže na značaj učenja jezika i na promovisanje jezičke i kulturne raznolikosti naše sredine. Očuvanje i negovanje te raznolikosti neophodan je uslov za zajednički život, međusobno razumevanje i toleranciju - ističe predsednik zrenjaninske Skupštine Aleksandar Marton. 
 
Evropski dan jezika obeležen je u 47 zemalja širom Starog kontinenta, u kojima živi više od 800 miliona stanovnika. Savet Evrope ovom prilikom podseća da je jezik osnovno sredstvo komunikacije, koje omogućuje ljudima da svoja iskustva, znanja i umeća prenose na buduće generacije.
- Kultura govorenja, čitanja i pisanja najbolje je ogledalo ljudske duše, a poznavanje stranih jezika znak superiornosti i osnovno merilo ljudskog uma. Zato maternji i strani jezik izučavamo od prvog razreda osnovne škole, ali ako želimo biti u toku savremenih kretanja, priključivati se i raditi na Internetu i širiti svoja saznanja, strane jezike treba da proučavamo čitav život – navodi se u saopštenju Saveta Evrope, povodom ovogodišnjeg Evropskog dana jezika.