Suđenje Goranu Kneževiću počinje 26. oktobra

(TANJUG)
Suđenje bivšem gradonačelniku Zrenjanina Goranu Kneževiću i njegovim saradnicima, optuženim za malverzacije sa građevinskim zemljištem u tom gradu, zakazano je za 26. oktobar, rekla je Tanjugu portparol i sudija Specijalnog suda Maja Kovačević Tomić. Kneževićevu grupu čini još 21 optuženi, a Kovačevićeva je najavila da će predsedavati sudskim većem.
 
Optužnica protiv Kneževića stupila je na pravnu snagu, pošto je sud odbio prigovore koje su na nju izjavili njegovi branioci. Kako je ranije Tanjugu rekao advokat Krsto Bobot, Kneževiću je produžen pritvor za još dva meseca pošto je optužnica postala pravosnažna i izracio ocekivanje da će njegovom branjeniku uskoro početi suđenje.
 
Specijalno tužilaštvo podiglo je 1. aprila optužnicu protiv Kneževića i još 22 okrivljena, zbog krivičnih dela zločinačko udruživanje, zloupotreba službenog položaja, primanje mita i davanje mita.
 
Optužnicom se Kneževiću, kao organizatoru, i ostalim optuženima, kao članovima organizovane kriminalne grupe, stavlja na teret da su, od 2006. do 2008. godine, kao službena i odgovorna lica u lokalnoj samoupravi Zrenjanina i javnim preduzećima, zloupotrebili službeni položaj i pričinili štetu opštini Zrenjanin od najmanje 150 miliona dinara.
 
 
To su, prema optužnici, uradili na položajima gradonačelnika, načelnika odeljenja, direktora javnih preduzeće, tako što su na nezakonit način davali u zakup neizgrađeno građevinsko zemljište u Zrenjaninu čiji je vlasnik Republika Srbija, a korisnik Opština Zrenjanin, navodi se u optužnici. Zemljište je, dodaje se, davano u zakup suprotno odredbama Zakona o planiranju i izgradnji bez raspisivanja javnih tendera, neposrednom pogodbom sa licima zainteresovanim za zakup.
 
Istovremeno, visina ugovorene zakupnine i troškova na ime uređenja građevinskog zemljišta utvrđivane su suprotno odlukama Skupštine opštine i Grada Zrenjanina, u iznosima znatno nižim od propisanih, navodi se u optužnici. Pored toga, vršeno je pripajanje neizgrađenog gradskog građevinskog zemljišta, kroz nezakonitu primenu mogućnosti ispravke granica susednih katastarskih parcela. Na taj način su se, umesto uređenja međnih linija, davale u zakup na period od 99 godina, kompletne katastarske parcele u površini od nekoliko ari do polovine hektara.
 
Ovakvim raspolaganjem gradskog građevinskog zemljišta pričinjena je šteta Opštini Zrenjanin u iznosu od najmanje 150 miliona dinara, a za pripadnike organizovane kriminalne grupe i zakupce pribavljena imovinska korist, procenilo je tužilaštvo u optužnici.
 
U istom periodu ova lica su organnizovala javne tendere za dodelu usluge obezbeđenja pojedinih objekata na području grada Zrenjanin, na kojim je kao najpovoljniji ponuđač posao dobijala agencija "Gvozden" čiji je vlasnik okrivljeni Uglješa Grgur.
 
Tenderi su bili unapred dogovoreni, a privid legalnosti obezbeđen je tako što je vlasnik agencije "Gvozden" dostavljao još dve ponude u ime drugih agencija i preduzeća, bez njihove saglasnosti i ovlašćenja. Novac dobijen od Turističke organizacije opštine Zrenjanin i same opštine izvlačen je sa računa agencije "Gvozden" na račune "fantomskih preduzeća", podizan u gotovom i prisvajan od strane članova kriminalne grupe.
 
Knežević i njegovi saradnici uhapšeni su 1. oktobra prošle godine, a istraga protiv njih proširivana je više puta.