Zrenjanin se uključuje u obeležavanje "Međunarodnog dana bez automobila"

Zamenik gradonačelnika Zrenjanina Goran Kaurić, predsednik Skupštine grada Aleksandar Marton i šef Odseka za zaštitu životne sredine i zaštitu od elementarnih i drugih nepogoda pri Gradskoj upravi Biljana Tašin najavili su danas aktivnosti kojima će se Grad Zrenjanin uključiti u sutrašnje obeležavanje 22. septembra, "Međunarodnog dana bez automobila". 
 
Oni su ovom prilikom istakli značaj očuvanja životne sredine i promovisanja zdravog načina života, što je jedan od glavnih ciljeva manifestacije koja se širom Evrope organizuje od 1999. godine. Moto ovogodišnje akcije je "Poboljšajmo klimu u našem mestu", a čitava ova sedmica označena je u Evropi kao "Nedelja mobilnosti".
 
 
 
Zamenik gradonačelnika Zrenjanina Goran Kaurić rekao je da je suština obeležavanja Međunarodnog dana bez automobila ukazivanje na problem aerozagađenja, prisutnog i u našoj sredini. 
- Zagađenje vazduha, koje uzrokuje porast oboljenja disajnih puteva kod dece, samo su neke od posledica sve življeg saobraćaja, što je i naučno dokazano. Promovisanje zdravog života, koje sutra organizujemo, treba da bude prošireno i na druge dane u godini i da, što je moguće više, građani za prevoz ili rekreaciju koriste bicikle ili da pešače. Naravno, alternativa treba da bude i gradski javni prevoz – istakao je Kaurić.    
 
Predsednik gradske Skupštine Aleksandar Marton pozvao je građane da sutra u što većoj meri na posao dođu biciklom ili pešice i rekao da je u mnogim evropskim državama sasvim uobičajena pojava da ministri ili poslanici dolaze na posao upravo biciklima. 
- Zaista je potreba Grada Zrenjanina i čitave države Srbije da počnu da se ponašaju kao prijatelji zdrave životne sredine, jer u nekom prethodnom periodu to baš nije bio slučaj. Sutrašnji dan prilika je da pokažemo da iskreno volimo svoju životnu sredinu i da želimo da je svojim potomcima ostavimo čistu. Dvadeset drugi septembar mora da bude dan kada će lokalna vlast pokazati da brine o zdravoj životnoj sredini i u obeležavanje ovog datuma uključićemo se kao što se uključujemo i u obeležavanje drugih značajnih datuma – istakao je Aleksandar Marton. 
 
 
Biljana Tašin predstavila je program sutrašnje manifestacije, čiji će centralni deo biti održan na Trgu slobode od 10.00 – 11.00 časova. Ovom prilikom biće za saobraćaj motornih vozila zatvorena Ulica kralja Petra Prvog i deo Trga slobode, ispred Gradske kuće, i to u periodu od 9.30 – 11.00 časova. U programu će učestvovati učestvovati najmlađi Zrenjaninci – iz Predškolske ustanove "Zrenjanin" i Centra za kreativno odrastanje CEKOM. Ovom prilikom biće predstavljen i ekološki projekat "Hajde da volimo svoj grad", a već od 9.00 časova na Trgu slobode otvara se  "Bazar zdravlja".
- U programu učestvuju i deca iz glumačkog studija Miloja Buce Ivanovića, kao i mladi Zrenjanina, koji će voziti bicikle od Bagljaša do centra grada. Njih su okupili Kancelarija za mlade i Savet za mlade Grada Zrenjanina. Na Trgu slobode biće predstavljeno i motorno vozilo na alternativne izvore energije "Tojota", dok će auto-moto društvo "Petar Drapšin" promovisati vožnju biciklom. Takođe, svoje učešće na manifestaciji najavili su i supružnici Papić iz Zrenjanina, koji svake godine biciklima obilaze različite evropske destinacije – rekla je Biljana Tašin. 
 
Svoje prisutvo manifestaciji u Zrenjaninu potvrdio je i pokrajinski sekretar za zaštitu životne sredine i održivi razvoj dr Slobodan Puzović.