Donacija iz Švajcarske za renoviranje prostorija hora "Koča Kolarov"

Violinista Slobodan Mirković, koncert-majstor Ciriške opere i vođa "Kamernog ansambla 76" iz ovog švajcarskog grada, posetio je juče Zrenjanin i razgovarao sa Mirkom Bulovanom, proslavljenim dirigentom hora "Koča Kolarov", i Dubravkom Bengin, operativnim menadžerom Internacionalnog muzičkog centra. Maestra Mirkovića primio je i predsednik Skupštine grada Zrenjanina Aleksandar Marton. 
 

 
Cilj posete Slobodana Mirkovića, inače i člana Rotari kluba iz Ciriha, jeste uručenje donacije obezbeđene od strane ove organizacije, a namenjene renoviranju prostorija u kojima se okupljaju i pripremaju članovi Omladinskog hora "Koča Kolarov". Hor koji je ovenčan naznačajnijim domaćim i evropskim priznanjima radi u neprimerenim uslovima, u ruiniranim i vlažnim prostorijama, sa čijih zidova otpada malter. S obzirom da u obnovu ovog prostora, koji se nalazi pored centralnog gradskog parkinga, a u njega se ulazi iza sportske sale Zrenjaninske gimnazije, godinama ništa nije ulagano, pomoć koja stiže iz Švajcarske, razumljivo, veoma je značajna za dalje aktivnosti hora "Koča Kolarov" i Internacionalnog muzičkog centra. Slobodan Mirković dugi niz godina sarađuje s horom "Koča Kolarov" i dirigentom Bulovanom, nedavno je održao i koncert u Zrenjaninu, a s Rotari klubom iz Ciriha već je organizovao humanitarne akcije i našem gradu, između ostalog, obezbedio i jedno sanitetsko vozilo. On je kazao da se na prikupljanje ove pomoći odlučio videvši u kakvim uslovima, a s kakvom ljubavlju rade mladi pevači hora i pritom ostvaruju evropski vredne rezultate. Mirković je dodao da je pomoć skromna, ali da će doprineti da prostorije hora dobiju sasvim drugačiji izgled.  
 
 
Dubravka Bengin, operativni menadžer Internacionalnog muzičkog centra, osnovanog u Zrenjaninu 2002. godine, i dugogodišnja saradnica maestra Mirka Bulovana istakla je da će renovirani prostor, zahvaljujući prijateljima iz Švajcarske, osim za probe hora, služiti i za buduće aktivnosti Internacionalnog muzičkog centra. Ona je dodala da će prva faza radova obuhvatiti renoviranje horske sale, najvećeg prostora pod krovom ove zgrade, i da će ova faza trajati oko dva meseca. 
 
      
 
Predsednik Skupštine grada Zrenjanina Aleksandar Marton pozdravio je ovu akciju i pozvao sve one koji su otišli iz ove sredine, a u mogućnosti su da pomognu našem gradu, to i učine. 
- Primer maestra Mirkovića govori da ima ljudi spremnih da pomognu onima koji to zaslužuju. Na nama je da takvim ljudima ukažemo gde da ulažu, a kao lokalna samouprava i sami da pokažemo da uspešne u bilo kojoj oblasti treba podržati – istakao je Aleksandar Marton tokom obilaska prostorija čije renoviranje predstoji.