Međunarodni dan borbe protiv fašizma, rasizma, antisemitizma i ksenofobije

Povodom 9. novembra, Međunarodnog dana borbe protiv fašizma, rasizma, antisemitizma i ksenofobije predsednik Skupštine grada Zrenjanina Aleksandar Marton ističe da ovaj datum treba ne samo da podseti na jedan događaj iz prošlosti, već i da upozori na nove opasnosti koje se nadvijaju nad društvom i, u različitim oblicima, prisutne su širom sveta.
 
- U godini kada se obeležavaju dve decenije od pada Berlinskog zida, suočavamo se na ovim prostorima s našim zidovima iz devedesetih godina, koji još odolevaju pokušajima rušenja. Pripadamo porodici evropskih naroda koji su dali pun doprinos antifašističkoj borbi i u obavezi smo da tu tekovinu poštujemo i razvijamo. Ta obaveza podrazumeva ne samo podsećanje na istorijske događaje, već i stalno ukazivanje na štetnost ideja koje propagiraju različite ekstremne desničarske grupacije. Još jednom ističemo da oni koji o tome ćute i oni koji žele da zaborave prošlost, nisu spremni ni da grade budućnost – rekao je predsednik zrenjaninske Skupštine Aleksandar Marton.
 
Međunarodni dan borbe protiv fašizma, rasizma, antisemitizma i ksenofobije obeležava se u znak sećanja na nacističko divljanje ulicama nemačkih gradova 1938. godine. Događaj poznat kao "Kristalna noć", predstavljao je uvod u masovno uništenje Jevreja, ali i najavu Drugog svetskog rata, najvećeg ratnog sukoba u istoriji čovečanstva.