Dan sećanja na žrtve Holokausta

Polaganjem venaca na spomen-ploču na mestu nekadašnje sinagoge, na uglu ulica Jevrejske i Sarajlijine, u Zrenjaninu je juče obeležen Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta – pogroma jevrejskog naroda tokom Drugog svetskog rata. U obeležavanju ovog datuma učestvovali su i predstavnici lokalne samouprave, Jevrejske opštine Zrenjanin i Gradskog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine. U ime Grada Zrenjanina venac su položili gradonačelnik dr Mileta Mihajlov i predsednik Skupštine grada Aleksandar Marton. 
 
 
      
 
Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta ustanovljen je u znak sećanja na isti dan 1945. godine, kada je oslobođen Aušvic, najozloglašeniji logor smrti u porobljenoj Evropi. Generalna skupština Ujedinjenih nacija, opredeljujući se upravo za ovaj datum, rukovodila se potrebom reafirmacije ljudskih prava, prevencije i kažnjavanja zločina genocida, kao i stalno prisutne opasnosti od rasne, nacionalne i verske mržnje.
 
U prvim danima Drugog svetskog rata u Petrovgradu, današnjem Zrenjaninu, nestalo je 1260 Jevreja, koji su šlepovima, Begejom, odvođeni u beogradske logore na Sajmištu i u Jajincima. Malobrojni njihovi potomci juče su im odali poštu, a u njihovo ime, prisutnima na jučerašnjem skupu obratila se Ljiljana Popov, predsednik  Jevrejske opštine Zrenjanin.
- Po univerzalnoj Deklaraciji o ljudskim pravima svakome su zagarantovani sloboda mišljenja i verska opredeljenost, i upravo zbog toga ova Deklaracija govori o tome da verska, etnička, rasna ili razlika u političkom opredeljenju ne može i ne sme da bude merilo čovečnosti. O Holokaustu bi trebalo govoriti i u školama, i ukazivati mladim generacijama da ti događaji iz Drugog svetskog rata nikada više ne bi smeli da se ponove - istakla je Ljiljana Popov.
 
Gradonačelnik Zrenjanina, dr Mileta Mihajlov, rekao je da se, na mestu gde je nekada bila sinagoga, klanjamo senima žrtava i jevrejske i ostalih zajednica, stradalih tokom  Drugog svetskog rata, osuđujemo sve ratne zločine učinjene u ovom ratu i molimo se da se nikada više ne ponove.
 
      
 
Govoreći o jučerašnjem datumu, predsednik Skupštine grada Zrenjanina Aleksandar Marton podsetio je da je u prvim danima Drugog svetskog rata u Petrovgradu, današnjem Zrenjaninu, nestala gotovo sva jevrejska populacija, i u znak pijeteta prema njima, grad mora da im odaje poštu svake godine.
- Jevreji su u značajnoj meri obeležili istoriju ovoga grada i odredili pozitivan pravac razvoja naše sredine. Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta mora da nas podseti koliko su žrtava doneli fašizam i nacizam, jer i danas, nažalost, imamo pojavnih oblika ovog zla, i izjava kojima se negira postojanje Holokausta - istakao je Aleksandar Marton.