Dan državnosti Srbije

U ponedeljak, 15. februara, obeležava se Dan državnosti Republike Srbije. Ovaj datum ustanovljen je u znak sećanja na početak Prvog srpskog ustanka za oslobođenje od turske vlasti, 1804. godine, kao i na dan proglašenja prvog Ustava Srbije, "Sretenjskog ustava", 1835. godine. 
 
Povodom Dana državnosti Srbije, predsednik Skupštine grada Zrenjanina Aleksandar Marton ukazuje na značaj ovog datuma i ulogu koju je, donošenjem  prvog Ustava Srbije, 1835. godine, dobila Narodna skupština.
 
- Prošlo je 175 godina od donošenja Sretenjskog ustava koji je, po prvi put, u sistem vlasti u Srbiji uveo Narodnu skupštinu. Iako tada s ograničenim pravima, ona je u kasnijem periodu postala najviša demokratska institucija. Tu tekovinu i dugu tradiciju u obavezi smo da danas poštujemo i unapređujemo, kako na najvišem državnom nivou, tako i u lokalnim samoupravama, u skupštinama gradova i opština. 
Srbija 15. februara obeležava i godišnjicu Prvog ustanka za oslobođenje od turske vlasti, 1804. godine. I ovaj datum prilika je da se podsetimo burnih istorijskih previranja u kojima se država nalazila, ali i da potvrdimo spremnost i rešenost da se u što kraćem roku pridružimo velikoj porodici ujedinjenih evropskih naroda - kaže se u saopštenju predsednika Skupštine grada Zrenjanina Aleksandra Martona.