Dva uspešna projekta firme BB Company i BB Trade

U četvrtak, 4. februara, u prostorijama firme "BB Trade" a.d. održana je konferencija za novinare povodom dolaska Jana Maas-a, predstavnika vlade Kraljevine Holandije u projektu Evropske Banke za Obnovu i razvoj, Bojane Vukosavljević, direktorke BAS Programa za Srbiju i Borisa Manole, kosultanta firme CBS Systems iz Beograda.
 
Razlog njihove posete je taj, što godinu dana nakon završetka projekta, BAS tim evaluira projekte sagledavajući stvarnu korist i unapređenje u poslovanju preduzeća kao rezultat pružene Konsultantske usluge. U firmama  "BB Trade" i "Company BB" uz realizaciju CBS Systems, izvršena su dva veoma  uspešna projekta BAS  Programa: ReatilConect i MaterialsConect.
 
Dragoljub Bjeloglav generalni direktor "BB Trade" i "Company BB" se prvi obratio novinarima i izmedju ostalog rekao:“ da je  u toku 2009 god. BB Trade iz Žitišta  u skladu sa svojom politikom dinamičnog razvijanja maloprodajne mreže doneo odluku da investira u unapređenje i modernizaciju  informacionog sistema. Cilj izrade i inplementacije novog informacionog sistema bio je:
• Poboljšanje efikasnosti zaposlenih
• Veća fleksibilnost sitema nabavke
• Kvalitetnije upravljanje zalihama
• Povećanje brzine širenja maloprodajne mreže
• Kvalitetnije upravljanje cenovnicima
 
 
Upravo ove prednosti koje je "BB Trade" dobio  inplementacijom novog informacionog sistema i novih poslovnih procesa su doprinele dinamičnom ravoju maloprodajne mreže „BB Trade“ u toku 2009 godine . Naime, "BB Trade" je u toku 2009. godine proširio maloprodajnu mrežu na još 50 maloprodajanih objekata na području Južnobačkog okruga. Ovim je "BB Trade", sa 104 maloprodajana objekta, postao, po broju objekata, najveći trgovinski lanac u Vojvodini.
 
Drugi projekat koji koji je takođe podržao BAS  odnosi se na implementaciju i izradu informacionog sistema MaterilaConect u preduzeću "Company BB" .
 
"Company BB" se bavi proizvodnjom prehrambenih proizvoda i to: "Delikato" proizvodi od mesa i „Belkino“ proizvodi od mleka. Modernizacija informacionog sistema u ova dva pogona za proizvodnju prehrambenih proizvoda ima za cilj poboljšanje praćenja tokova materijala u procesu proizvodnje , smanjenje troškova proizvodnje , povećanje efikasnosti zaposlenih , povećanje profita  i što je najvažnije povećanje bezbednosti proizvoda, imajući u vidu da je u oba pogona inplemanitran i već drugu godinu za redom sertifikovan HACCP sitem bezbednosti proizvodnje hrane .
 
Na oba projekta kao konsultant je radila kompanija CBS Systems iz Beograda čijim su radom i saradnjom,  firme "BB Trade"  i  "Company BB", veoma zadovoljne.
 
 
Medijima su se obatili i Jan Maas, predstavnik vlade Kraljevine Holandije u projektu Evropske Banke za Obnovu i razvoj, Bojana Vukosavljević, direktorka BAS Programa za Srbiju, Boris Manola, kosultant firme CBS Systems iz Beograda i zamenik predsednika Skupštine grada Zrenjanina Predrag Jeremić.

CBS Systems je kompanija koja se bavi razvojem i implementacijom poslovnih rešenja za srednja i velika preduzeća na najsavremenijim tehnološkim platformama. Pored unapred razvijenih poslovnih aplikacija, CBS Systems nudi i usluge razvoja aplikacija specifičnih za poslovanje preduzeća, kao i niz usluga adaptacije i osavremenjivanja postojeće IT infrastrukture.
 
Prvi proizvod koji je CBS Systems lansirao u okviru BusinessConnect paketa je RetailConnect koji je implementiran u "BB Trade" – ERP rešenje za malotrgovinske i veletrgovinske lance. Ovo je jedno od retkih rešenja na domaćem tržištu koje u potpunosti automatizuje sve svere poslovanja trgovinskog lanca od preko 100 objekata sa implementacijom svih poslovnih procesa kraćim od 12 meseci.
 
Business Advisory Service (BAS)  je program Evropske Banke za Obnovu i Razvoj, koji ima uspešno realizovanih 6600 projekata u 19 zemalja. To je program pružanja pomoći razvoju malih i srednjih preduzeća preko definisanja njihovih potreba za poslovnim savetima i određivanja konkretnih usluga koje će pružati domaći konsultanti.
 
U  Srbiji je BAS  prisutan od  2006. godine. Do kraja 2009. je realizovano 185 projekata direktne pomoći srpskim preduzećima. Kraljevina Holandija finansira BAS Program u Srbiji. Holandska vlada je odobrila ukupna donatorska sredstva u iznosu od 3 miliona EUR do kraja 2011 godine. BAS Program Srbija inače pruža grant do 50 odsto neto troškova  pojedinačnog projekta, maksimalno u iznosu EUR 10.000, kao i saradnju i pomoć pri izboru odgovarajućih domaćih konsultanata.