Konferencija za novinare Građanskog parlamenta 023

Danas je u Gradskoj kući održana konferencija za novinare Građanskog parlamenta 023 Zrenjanin. Tom prilikom sumirane su dosadašnje aktivnosti ove nevladine organizacije, a kao tri posebne teme, o kojima će biti reči i u narednom periodu, Građanski parlament 023 označio je Predlog akta za definisanje visine budžeta lokalne samouprave namenjene finansiranju lokalnih NVO putem konkursa, mogućnost imenovanja Člana Gradskog veća zaduženog za kulturu i Saveta za kulturu i pitanje izgradnje Regionalne deponije u blizini Peskare.
 
 
 
O navedenim temama govorili su članovi Građanskog parlamenta 023 Radmila Radojković, Smiljana Tucakov, Roni Beraha, Rastko Stefanović i Vladimir Đurić. Gradski budžet namenjen finansiranju nevladinog sektora pre nekoliko godina iznosio je 0,7% od ukupnog budžeta, da bi danas spao na 0,1%, uz nejasne kriterijume raspodele sredstava. Građanski parlament, stoga, predlaže, da ovaj iznos bude 0,2% i da sredstva nevladinim organizacijama budu dodeljivana na osnovu konkursa i adekvatnih projekata.  
 
Istaknuta je potreba za imenovanjem člana Gradskog veća zaduženog za oblast kulture, kao što je to učinjeno u mnogim drugim gradovima, s tim da ta osoba bude iz sveta kulture i umetnosti i da dobro poznaje stanje i prilike u ovoj oblasti. Predloženo je i petnaestak imena koja bi mogla da uđu u sastav Saveta za kulturu, a čija bi uloga bila savetodavna, u cilju definisanja jasne kulturne politike grada. 
 
Građanski parlament 023 posebnu pažnju posvetio je pitanju izgradnje Regionalne deponije u blizini Peskare, koja bi, po njihovom mišljenju, onemugućila dalji razvoj ovog popularnog zrenjaninskog kupališta. Desetak gradskih nevladinih organizacija, na inicijativu Građanskog parlamenta 023, uputilo je zahtev za zaštitu jezerskog kompleksa odgovarajućim institucijama i nastaviće s aktivnostima u oblasti ekologije. 
 
U ime lokalne samouprave prisutnima se obratio predsednik Skupštine grada Zrenjanina Aleksandar Marton. On je pozdravio ovu vrstu građanskog aktivizma i najavio da će se o temama koje su predložili članovi Građanskog parlamenta 023 razgovarati i u okviru lokalne samouprave.
- Sredstva nevladinim organizacijama dodeljivaće se ove godine ozbiljnije i na osnovu konkursa koji će uskoro biti raspisan, jer je činjenica da aktivnim članicama ovog sektora treba pomoći u realizaciji njihovih kvalitetnih projekata. Realno je i da se razgovara o oblasti kulture unutar Gradskog veća i lično podržavam predlog o imenovanju člana zaduženog za kulturu. Lokalna samouprava pomoći će rad Građanskog parlamenta i ubuduće, kao što je činila i do sada - istakao je Aleksandar Marton.  
 
 
Građanski parlament 023 konstituisan je 31. avgusta prošle godine, kao projekat lokalne nevladine organizacije "Fondacija FEDRA". On predstavlja svojevrsnu radionicu debatnog karaktera, čiji se stavovi prezentiraju lokalnom parlamentu i javnosti, i ima za cilj zastupanje građana pred lokalnom samoupravom, razmatranje pitanja razvoja lokalne zajednice, ali i bavljenje ljudskim pravima i slučajevima pojedinh sugrađana koji nisu u mogućnosti da reše svoje probleme.