Obeležen Međunarodni dan maternjeg jezika

Posetom predsednika Skupštine grada Aleksandra Martona i članova Gradskog veća Vaš Tibora i Tapai Janoša osnovnim školama u Mužlji i Ečki i prigodnim programom u Savremenoj galeriji, a u organizaciji profesora Zrenjaninske gimnazije, obeležava se u Zrenjaninu 21. februar, Međunarodni dan maternjeg jezika. 
 
Ovaj dan Ujedinjene nacije su proglasile 1999. godine, i od tada on se obeležava širom sveta, u cilju promovisanja jezične i kulturne različitosti. U Zrenjaninu je prvi put obeležen prošle godine.
 
Osnovne škole "Servo Mihalj" u Mužlji i "Dr Aleksandar Sabovljev" u Ečki pozitivan su primer odvijanja nastave na dva jezika i sinonim za život u mešovitoj srpsko-mađarskoj, odnosno srpsko-rumunskoj sredini. Školu "Servo Mihalj" pohađa oko 900 učenika, gotovo podjednako na oba jezika kao maternja, dok od 340 učenika škole u Ečki, njih 56 prati nastavu na rumunskom jeziku, kao maternjem. 
 
      
 
Prilikom posete OŠ "Servo Mihalj", predsednik Skupštine grada Zrenjanina Aleksandar Marton učenicima i rukovodstvu škole je poručio da odvijanje nastave na dva jezika predstavlja bogatstvo za učenike i pruža priliku za bolje međusobno razumevanje, toleranciju i negovanje multikulturalnosti.
- Ovde, istovremeno, čujem razgovor i na srpskom i na mađarskom jeziku, u Ečki ćemo čuti srpski i rumunski, Aradcu i Belom Blatu srpski i slovački. Želim ovom prilikom svima da poručim da neguju svoj maternji jezik, ali i da uče jezike svojih prijatelja koji govore drugim maternjim jezicima. Na taj način ćemo postići, pre svega, to da budemo dobri ljudi - rekao je Aleksandar Marton pred učenicima koji su, povodom obeležavanja Međunarodnog dana maternjeg jezika, pripremili i prigodan kulturno-umetnički program. Učenike i goste pozdravio je, na mađasrkom i srpskom jeziku, i direktor škole Tibor Halai. 
 
Tokom posete OŠ "Dr Aleksandar Sabovljev", Aleksandar Marton posetio je po jedno odeljenje koje nastavu prati na rumunskom i srpskom, kao maternjim jezicima, i tom prilikom ukazao učenicima da imaju pravo na upotrebu maternjeg jezika u školi i svakodnevnom životu, ali i da treba da nauče i znaju i jezike kojima govore njihovi drugovi, jer prema jednoj od čestih ocena ljudske vrednosti "čovek vredi onoliko koliko jezika govori".    
 
      
 
Međunarodni dan maternjeg jezika (International Mother Language Day) ustanovljen je, inače, u znak sećanja na događaj u Pakistanu, 1952. godine. Pošto je Mohamed Ali Džinah, guverner Pakistana, proglasio Urdu jedinim zvaničnim jezikom Zapadnog i Istočnog Pakistana, narod Istočnog Pakistana (danas Bangladeša), čiji je maternji jezik Bengali, počeo je protestovati protiv ove odluke. Studenti su 21. februara organizovali masovne mirne proteste protiv ove odluke. Policija je, međutim, otvorila vatru, usmrtivši pritom više studenata.