Aleksandar Marton primio delegaciju ratnih vojnih invalida

Predsednik Skupštine grada Zrenjanina Aleksandar Marton razgovarao je juče s delegacijom Udruženja ratnih vojnih invalida Srbije svih ratova Grada Zrenjanina. Ovo je bio prvi sastanak predsednika zrenjaninske Skupštine s ratnim invalidima, nakon što su oni zahtevali njegovu smenu i organizovali proteste povodom najavljenog dolaska ratnih veterana iz Republike Hrvatske. Razlog za jučerašnju posetu bio je prezentovanje Deklaracije o poboljšanju društvenog položaja veterana u Republici Srbiji, sa zahtevom Skupštini grada Zrenjanina za njeno usvajanje.
 
 
 
Delegaciju Udruženja ratnih vojnih invalida Srbije svih ratova Grada Zrenjanina predvodila je predsednik Jovanka Pavlović. Ona je nakon sastanka u sali Gradskog veća rekla da je 80 opštinskih i gradskih udruženja širom Srbije predalo tekst Deklaracije predstavnicima lokalnih samouprava, uz očekivanja da će ih skupštine u ovim gradovima i opštinama i usvojiti.  
- Usvajanjem ove Deklaracije očekujemo da budu rešena neka pitanja i neka naša prava koja do danas nismo uspeli da ostvarimo. Deklaracija je predata i resornom Ministarstvu rada i socijalne politike i Pokrajinskom sekretarijatu za socijalnu politiku i demografiju, kao i najvišim državnim funkcionerima Republike Srbije i Patrijarhu SPC. Osnovni principi Deklaracije jesu poboljšanje svih učesnika u ratovima 1990-1999. godine, vojnih lica, starešina, itd, usvajanje odgovarajućih zakona koji bi uređivali naš položaj, a na koje čekamo još od 1998. godine. Radi se, pre svega, o uređivanju oblasti zdravstvene zaštite, u kojoj su naši članovi u mnogo čemu uskraćeni - istakla je Pavlovićeva.   
 
 
 
Predsednik Skupštine grada Zrenjanina Aleksandar Marton rekao je da u ogromnoj meri podržava stavove sadržane u Deklaraciji i da bi dobro bilo da državni organi odgovorni za stanje u ovoj oblasti razmisle da li se aktuelna zakonska rešenja dovoljno poštuju, a da bi loše zakone, svakako, trebalo menjati. 
- Mišljenja sam da ova država nije toliko siromašna da ne bi mogla u većoj meri da vodi računa o onima koji su ugroženi i koji su izgubili zdravlje na ratištima širom bivše Jugoslavije. Što se lokalne samouprave u Zrenjaninu, s tekstom Deklaracije biće tokom narednih dana upoznati predstavnici odborničkih grupa parlamentarnih stranaka, i koliko sam razumeo, naša uloga biće da, usvajanjem Deklaracije, utičemo na resorno ministarstvo i Vladu Republike Srbije da brže pristupe detaljnijem uređivanju ove oblasti - rekao je Aleksandar Marton. 
 
Sastanku u Gradskoj kući prisustvovao je i rukovodilac Odseka za boračko-invalidsku zaštitu Gradske uprave Stevica Petrić, a u delegaciji je bilo dvadesetak predstavnika Udruženja ratnih vojnih invalida Srbije svih ratova Grada Zrenjanina.