Dani mađarske kulture u Zrenjaninu

U Zrenjaninu će, tokom aprila i maja, prvi put biti organizovana kulturna manifestacija "Dani mađarske kulture", najavili su juče u zrenjaninskoj Gradskoj biblioteci ambasador Republike Mađarske u Beogradu Imre Varga, ataše za kulturu pri ambasadi Mađarske Klara Sentđerđi  i predsednik Skupštine grada Zrenjanina Aleksandar Marton.
 
Program te manifestacije obuhvatiće izložbu slika Viktora Vazarelija, u Narodnom muzeju u Zrenjaninu, promociju dvojezičnog zrenjaninskog časopisa "Ulaznica" u Gradskoj narodnoj biblioteci "Žarko Zrenjanin", gostovanje Srpskog narodnog pozorišta iz Budimpešte u Narodnom pozorištu "Toša Jovanović" i ciklus novog mađarskog filma u Kulturnom centru Zrenjanina. 
 
Ambasador Varga o manifestaciji je razgovarao sa čelnicima gradskih ustanova kulture. On je ovom prilikom istakao da će izložba slika Vazarelija biti centralni događaj manifestacije i da će, uz Zrenjanin, obići još osam gradova Srbije. Manifestaciju je istakao kao izuzetno značajnu, ne samo zbog predstavljanja dela stvaralaštva ove zemlje, već i zbog činjenice da u Zrenjaninu i okolini živi brojna mađarska populacija. "Dani mađarske kulture" od učesnika jučerašnjeg sastanka ocenjeni su kao dobra prilika za podsticanje i ekonomske saradnje između dve susedne zemlje.
 
Datumi u satnica održavanja programa biće objavljeni naknadno.