Inicijativa za zatvaranje za saobraćaj dela Gimnazijske ulice

U Gimnazijskoj ulici u Zrenjaninu, u petak, 12. marta, prezentovana je inicijativa grupe samostalnih preduzetnika iz ove ulice da se za saobraćaj zatvori deo Gimnazijske, između ulica Svetozara Markovića i Jevrejske.
 
Radi se o inicijativi potpisanoj od strane šest ugostitelja i vlasnika dve turističke agencije da se, eksperimentalno, pomenuti deo Gimnazijske ulice pretvori u pešačku zonu. U detaljno obrazloženoj ideji oni, između ostalog, navode da bi ovaj autentični prostor realizacijom inicijative značajno dobio na kvalitetu sadržaja i funkcionalnosti, da ne bi bio narušen saobraćaj u okolnim ulicama, kao i da zatvaranje ulice ne bi iziskivalo nikakva materijalna sredstva iz gradskog budžeta. 
 
 
Ideju o zatvaranju dela Gimnazijske ulice predstavio je Radomir Nestorov, vlasnik SUR "Tulip's pub". On je istakao da je ulica, zbog svoje lokacije, idealna za pripajanje sadašnjoj pešačkoj zoni, Ulici Kralja Aleksandra, a značajan aspekt jeste i povećanje bezbednosti građana, s obzirom da se u, sadašnjim okolnostima, posetioci ugostiteljskih objekata u Gimnazijskoj ulici, kreću, praktično, po kolovozu.  
- Nadamo se dobroj saradnji s predstavnicima lokalne samouprave, koji su podržali ovu inicijativu i nadamo se da će, kao što je naša dužnost bila da se organizujemo i od njih zatražimo pomoć, i oni pomoći nama da zajednički unapredimo život i rad u našem gradu - rekao je, između ostalog, Nestorov.
 
 
 
Prezentaciji inicijative, osim potpisnika, prisustvovali su i predsednik Skupštine grada Zrenjanina Aleksandar Marton, član Gradskog veća mr Vojislav Matić i direktori JKP "Direkcija za izgradnju i uređenje Grada Zrenjanina" i JP "Poslovni prostor" Branislav Knežević i Dejan Čapo. 
 
Aleksandar Marton podsetio je na period od pre dvadesetak godina kada je Gimnazijska ulica, u večernjim časovima, bila posećenija od "korzoa" i rekao da bi, realizacijom ove inicijative i preuređenjem ulice, ona imala funkciju kakvu imaju brojne ulice u većim svetskim gradovima, koje gravitiraju glavnoj ulici.
- Treba štiti interese ljudi koji, na bilo koji način, privređuju u našem gradu, pogotovo ako privređuju u jednoj od najlepših gradskih ulica. Ona se nalazi i pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture i trebalo bi da bude jedna turističko-poslovna oaza, a po mnogo čemu podseća, na primer, na Ulicu Laze Telečkog u Novom Sadu - istakao je predsednik zrenjaninske Skupštine. 
 
 
Čelnici lokalnih javnih preduzeća najavili su zatvaranje ulice, u početku samo eksperimentalno, da bi se sagledalo kako će to funkcionisati, pre svega, u saobraćajnom smislu. Oni su rekli i da bi se, u cilju restruktuiranja dela ulice, mogli koristiti određeni fondovi, zahvaljujući kojima bi bile osvežene fasade i uređeno šetalište. Kao period za početak realizacije predočene inicijative, direktor JKP "Direkcija za izgradnju i uređenje Grada Zrenjanina" Branislav Knežević označio je početak letnjeg perioda, kada je u Gimnazijskoj najveća frekvencija posetilaca.