Multietnička predstava "Ti i ja smo mi"

Multietnička predstava "Ti i ja smo mi", projekat u kojem učestvuju srednjoškolci sa juga Srbije, odigrana je u petak, 26. februara, u  Zrenjaninu. Predstava je proizašla iz edukativno-umetničkog projekta Koordinacionog tela Vlade Srbije za opštine Preševo, Medveđa i Bujanovac, koji je svojim polaznicima, kroz igru i druženje, pružio mogućnost da razviju toleranciju i bolje razumevanje za druge kulture.

 


Tim povodom, zamenik gradonačelnika Zrenjanina Goran Kaurić i pomoćnik gradonačelnika Zorica Denda su organizovali svečani prijem u Plavom salonu Gradske kuće za sve učesnike u projektu. Zamenik gradonačelnika je  naglasio da Grad Zrenjanin podržava s velikim zadovoljstvom ovaj projekat, koji će u Vojvodini dobiti na značaju u pogledu daljeg zbližavanja i upoznavanja mladih ljudi  s juga Srbije sa vršnjacima u našoj pokrajini, čiji su bili gosti proteklog vikenda. Kikinda, Zrenjanin, Sremska Mitrovica, Šid i Sombor, ugostili su mlade Albance, Srbe i Rome, aktere predstave "Ti i ja smo mi", u kojoj, na svojim maternjim jezicima i engleskom govore o svom odrastanju na jugu Srbije.

 

 

 

Projekat je osmišljen da srednjoškolcima, koji su polazili radionice, pored sticanja osnovnog pozorišnog obrazovanja, ponudi i iskustvo zajedničkog rada i učenja s vršnjacima iz drugih etničkih grupa.  Reditelj predstave Aleksandar Lazić i deo aktera, od ukupno 15 srednjoškolaca koji čine postavu ove pozorišne predstave, istakli su da su u ovoj predstavi, čiji su ujedno i autori teksta, zajedničkim radom prevazišli nacionalne podvojenosti životne svakodnevice. Predstava je doživela veliki uspeh u Bujanovcu i u Beogradu, gde je odigrana u decembru prošle godine, a od petka je počela turneja u vojvođanskim gradovima. Nakon Vojvodine ovi mladi ljudi odazvaće se pozivu koji im je upućen za gostovanje u Sloveniji.