Novoj hali sportova i Nagrada za arhitekturu Kompanije "Novosti"

Nakon što je ovenčana prestižnom Nagradom za arhitekturu "Ranko Radović", nova zrenjaninska hala sportova proglašena je za najbolje realizovano arhitektonsko delo u prošloj godini i od strane žirija Kompanije "Novosti". Delo arhitekata pok. Marjana Đulinca, Borislava Petrovića, Ivana Raškovića, Aleksandra Tomića i Nade Jelić, izabrano je za najuspešnije u konkurenciji 15 realizovanih objekata i 106 studentskih projekata, prenose "Večernje novosti".
 
 
U obrazloženju se kaže da Sportska hala u Zrenjaninu predstavlja, u tehničko-tehnološkom smislu, vredno distignuće. Objekat je jednostavnih formi, gotovo minimalistički sa naglašenim arhitektonskim elementima. Enterijer je jednostavan i elegantan sa odličnom upotrebom boje i materijala. Zdanje unosi više standarde za sportske aktivnosti - objekat je u celosti nepretenciozan a ubedljiv! Žiri je konstatovao da je srpska arhitektura izašla iz svog lokalnog karaktera koji ju je godinama opterećivao. Savremeni trend u domaćoj arhitekturi se može porediti sa dometima u arhitekturi susednih zemalja.
 
 
Najbolji studentski projekat, delo Marije Blagojević iz Čačka je "romska priča" vispreno kazana u savremenom duhu. Ozbiljna analiza stvarnog života Roma bila je podloga njenim predlozima za njihovo stambeno zbrinjavanje. Žiri je posebno pohvalio i projekat studentkinje iz Stare Pazove Stanislave Predojević.
- Posebno mi je drago što smo dobili nagradu za arhitekturu "Novosti" koja nastavlja višedecenijsku tradiciju "Borbine" nagrade - jer, upravo je ona bila i ostala statusni simbol, ističe nagrađeni arhitekta Borislav Petrović. Po njegovim rečima danas je teško biti arhitekta sa dobrim rezultatima u Srbiji. Društveno-ekonomska situacija ne prepoznaje vrednost ove umetnosti, već samo interes investitora.
 
Žiri Kompanije "Novosti" za arhitekturu čine arhitekta Branislav Mitrović, dopisni član SANU, dr Aleksandar Kadijević, arhitekta Slobodan Maldini, arhitekta Vesna Cagić-Milošević i arhitekta Ksenija Bulatović, dobitnice prošlogodišnje nagrade "Novosti" i Manojlo Vukotić, generalni direktor i glavni urednik "Novosti". Izložba nagrađenih i radova koji su se našli u najužem izboru za nagrade na autorskom konkursu Kompanije "Novosti" biće otvorena 25. marta, u 18 časova, u galeriji "Ozon" u Beogradu.