Potpredsednica Skupštine APV mr Maja Sedlarević promovisala "Eurodisej" program

Potpredsednica Skupštine AP Vojvodine mr Maja Sedlarević danas je posetila Zrenjanin, u cilju promovisanja  "Eurodisej" programa Skupštine evropskih regija. Ona je posetila Zavod za kulturu vojvođanskih Rumuna, a u Gradskoj kući razgovarala je s predsednikom Skupštine grada Zrenjanina Aleksandrom Martonom.
 
 
Program "Eurodisej" Skupštine evropskih regija predstavlja program razmene i stažiranja namenjen isključivo mladim ljudima, studentima ili stručnjacima u nekoj oblasti. Program je pokrenut 1985. godine od strane Edgar Faure, predsednika francuske regije Franche-Compte i Skupštine evropskih regija. Prijem AP Vojvodine u punopravno članstvo "Eurodisej" programa formalno je završen 11. decembra  2009. godine, kada su mr Maja Sedlarević i predsednik Programa Eurodisej Karlo Sezar (Carlos Cesar) potpisali Pismo o obavezama.  
 
U realizaciji "Eurodisej" programa učestvuje Zavod za kulturu vojvođanskih Rumuna Zrenjanin, kao prva institucija partner sa naše strane. Od 1. februara do 30. aprila tekuće godine dve studentkinje rumunskog jezika sa Filozofskog fakulteta u Novom Sadu borave u  rumunskom gradu Rešicama, u županiji Karaš-Severin, jedna na radnoj praksi u Gradskoj biblioteci grada Rešice, druga u tamošnjem gradskom Muzeju.
 
 
Po principu reciprociteta (što je praksa kada se radi o prvoj razmeni) dvoje mladih iz Županije Karaš-Severin obavljaju tromesečnu radnu praksu u Zavodu za kulturu vojvođanskih Rumuna u Zrenjaninu i na Radio Zrenjaninu. Jedan od njih, Marius Motošan, koji praksu obavlja u Zavodu za kulturu vojvođanskih Rumuna, rekao je da je za "Eurodisej" program slučajno saznao, ali da mu je pružio priliku da stekne nova iskustva i usavrši svoja stručna znanja, s obzirom da je zaposlen u Gradskoj biblioteci u Rešicama.
- Moji razlozi za učešće u ovom Programu bili su upoznavanje kulture srpskog dela Banata, a verujem i da ću upoznati srpski jezik do kraja mog boravka u Zrenjaninu. Želim da bliže upoznam multikulturalnost ljudi koji ovde žive, kao i život u naseljima u kojima ima pripadnika rumunske zajednice. Zadovoljan sam uslovima smeštaja, a u Zrenjaninu mi se posebno svidela stara arhitektura u centru grada i pešačka zona - istakao je Marius Motošan.
 
Potpredsednica Skupštine AP Vojvodine mr Maja Sedlarević rekla je da je logično što Vojvodina, kao članica Skupštine evropskih regiona, želi da učestvuje i u programima ove organizacije. 
- Nama je bio potreban partner, odnosno regija - "sponzor" koja će nas uvesti u "Eurodisej" program, i na naše veliko zadovoljstvo, pozivu se odazvala županija Karaš-Severin, regija s kojom već tradicionalno sarađujemo. Sada smo u prilici da realizujemo prvu razmenu koja je, s naše strane, organizovana uz pomoć Zavoda za kulturu vojvođanskih Rumuna i lokalne samouprave Grada Zrenjanina, koji su nam pomogli prilikom prijema gostiju iz Rumunije, na čemu im posebno zahvaljujem - rekla je Sedlarevićeva. 
 
 
Predsednik Skupštine grada Zrenjanina Aleksandar Marton istakao je značaj međusobne komunikacije između mladih iz zemalja članica Evropske unije i mladih iz Srbije, pri čemu "Eurodisej" program nudi upravo takvu mogućnost. 
- Često govorimo o izolaciji naše zemlje i zatvorenosti tokom devedesetih godina, koja se nastavljala posle dve hiljadite godine. Skupština evropskih regija i Vojvodina, kao njena članica, žele da pobede tu zatvorenost i stoga je veoma značajno ono što će mladi iz Srbije videti i saznati u Rešicama, kao i ono što će mladi iz Rumunije videti tokom boravka u Zrenjaninu i drugim mestima Vojvodine koje će posetiti. Nadam se da će grad Zrenjanin gostima iz Rumunije biti dobar domaćin i da će im učešće u "Eurodisej" programu otvoriti nove vidike - rekao je Aleksandar Marton.