Dopis ministrima Dinkiću i Markoviću, povodom ideja o preseljenju pojedinih državnih institucija

Povodom informacija u javnosti da se razmatra ideja o preseljenju pojedninih državnih i vladinih institucija iz Beograda u unutrašnjost, predsednik Skupštine grada Zrenjanina Aleksandar Marton obratio se potpredsedniku Vlade Srbije i ministru ekonomije i regionalnog razvoja, mr Mlađanu Dinkiću, kao i ministru za državnu upravu i lokalnu samoupravu, Milanu Markoviću.
 
"U potpunosti podržavamo ideju da se pojedine državne i vladine institucije izmeste iz Beograda u unutrašnjost Srbije. Bio bi to konkretan doprinos aktivnostima usmerenim ka decentralizaciji zemlje i ravnomernijem regionalnom razvoju. 
 
Mišljenja sam da, u eventualnom odlučivanju o tome koje će se institucije i gde izmestiti, nikako ne bi smeo biti prenebregnut Grad Zrenjanin, kao jedan od većih gradova Srbije i značajan regionalni centar.
 
Naša zamisao, koja se temelji na dugoj tradiciji u oblasti poljoprivrede i prehrambene idsutrije, jeste da to bude upravo neka od institucija vezana za ovu oblast. To, naravno, ne znači da u Zrenjaninu ne bi uspešno funkcionisala i neka državna institucija drugog usmerenja, s obzirom da je najveći grad u Banatu privredni, saobraćajni, administrativni, obrazovni i kulturni centar ovog dela Republike Srbije. 
 
Organi lokalne samouprave Grada Zrenjanina nude Vam konstruktivnu saradnju, kada su u pitanju razgovori, sugestije ili predlozi u vezi sa eventualnim preseljenjem neke državne ili vladine institucije u naš grad." – ističe u dopisu Aleksandar Marton, uz uverenje da je idejom o izmeštanju republičkih institucija postavljena dobra osnova za neophodan i neminovan proces decentralizacije u Srbiji.