Mladi iz Zrenjanina putuju u Ameriku

Prva grupa od dvadeset učesnika programa SYLP (program razmene srednjoškolaca sa SAD), u periodu od 17. aprila do 20. maja, boraviće u Americi.
Od ukupno 67 učesnika iz Kikinde, Blaca, Sokobanje, Smedereva i Beograda je i 14 njih iz Zrenjanina.

 


Tim povodom danas je u Multimedijalnoj Sali Gradske kuće održan sastanak sa roditeljima učesnika kako bi dobili što više informacija o samom projektu i boravku njihove dece u Americi.
- Izuzetno sam ponosan jer je četrnaestoro mladih ljudi iz Zrenjanina, u vrlo ozbiljnoj konkurenciji ušlo u ovaj program. Njihov odlazak u SAD jeste rezultat rada Kancelarije za mlade, jer, mladi koji žele da se uključe u društvene aktivnosti i imaju ideje, moraju imati i institucije koje će im u tome pomoći, a Kancelarija za mlade im upravo u tome daje podršku – rekao je zamenik gradonačelnika Goran Kaurić.
On je naveo da će mladi Zrenjaninci imati priliku da mesec dana provedu u porodicama sa svojim vršnjacima, te da će se na taj način upoznati sa životom u toj zemlji, kulturom i da će se u svoj grad vratiti sa novim životnim iskustvom.
Prema rečima Darka Trajlova, koordinator Kancelarije za mlade, ovo je prva godina kako Zrenjanin učestvuje u projektu SYLP.
- Veliko mi je zadovoljstvo što se za učešće u ovom projektu najviše mladih prijavilo iz Zrenjanina. Naime, u Kancelariji za mlade zatraženo je više od 250 aplikacionih formulara – rekao je Trajlov.
Jedan od onih koja će u petak krenuti na put jeste i Ivana Banković.
- Period koji provedemo u Americi biće prilika da saznamo puno novih stvari, a cilj projekta jeset da sva znanja stečena u Americi implementiramo ovde u Zrenjaninu i tako poboljšamo položaj mladih u našem gradu.
Učesnicima se donas obratila i koordinatorka SYLP, Bojana Jevtović koja je navela da Građanske inicijative taj projekat realizuju treću godinu za redom, u saradnji sa organizacijom World Learning iz Vašingtona u okviru koga je do sada oko 200 mladih prošlo program razmene.

 


Za realizaciju projekta neophodna je tesna saradnja lokalne vlasti i Kancelarije za mlade koji apliciraju ispred svoje opštine i zaduženi su za realizaciju programa na lokalu.
Selekcija je završena u decembru prošle godine u okviru koje je izabrano 8 opština koje će sprovoditi razmene, a među njima je i Zrenjanin.
Program finansijski obezbeđuje Odeljenje za obrazovanje i kulturu U.S. State Department-a, a sprovodi se uz podršku Ambasade SAD u Beogradu.
Na put u Ameriku krenuće: Dajana Davidov, Vera Furtula, Andrea Kočiš, Katarina Vučetić, Vukašin Uzelac, Ferenc Bukosza, Mihajlo Kopanja, Milana Kostić, Vigor Arva, Ana Simin, Milan Jović, Jovana Bekić, Ivana Branković i Radovan Francuski.