Saopštenje povodom 7. aprila, Svetskog dana zdravlja

Svetska zdravstvena organizacija 7. aprila svake godine obeležava Svetski dan zdravlja. Ove godine Dan zdravlja će se fokusirati na urbanizaciju i zdravlje. S kampanjom "1000 gradova - 1000 života", manifestacije će biti organizovane u celom svetu, pozivajući gradove da otvore ulice za zdravstvene aktivnosti.
 
Povodom ovog datuma, predsednik Skupštine grada Zrenjanina Aleksandar Marton ističe da povećanje broja stanovnika u urbanim sredinama dovodi i do veće opasnosti po  zdravlje stnovnika. Povećano je zagađenje vazduha i vode, povećava se izloženost faktorima rizika  od brojnih bolesti, a znatno je povećana mogućnost nasilnog ponašanja stanovnika.
 
"Lokalne vlasti moraju da preuzmu odgovornost i akcije za zdravlje u urbanim sredinama i tako stvore uslove za bolji kvalitet života građana, bolje okruženje za privlačenje investicija i integrisanu javnu politiku koja može dovesti do održivog razvoja.
 
Grad Zrenjanin ovim putem poziva i svoje stanovnike, da u toku realizacije kampanje "1000 gradova - 1000 života", promovišu zdrav život, smanje korišćenje motornih vozila i   više šetaju ili voze bicikl, da preventivno posete lekara, učestvuju u lokalnim ekološkim akcijama i slično.
Zdravlje i život su najveće bogatstvo. Stvarajmo zdravu urbanu životnu sredinu  da bi omogućili duži život našim porodicama, ali i stvorili preduslove za normalan život budućim generacijama." – kaže se u saopštenju predsednika Skupštine grada Zrenjanina Aleksandra Martona, povodom 7. aprila, Svetskog dana zdravlja