Zrenjanin nagrađen za prekograničnu saradnju

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić dodelio je priznanja predstavnicima 10 najboljih projekata u Srbiji za uspešno ostvarenu prekograničnu saradnu sa Mađarskom, Bugarskom i Rumunijom. Među njima je i Grad Zrenjanin, nagrađen za proizvodnju organske hrane.

 

  


Reč je o Međunarodnom poljoprivrednom sajmu „Expo–Agro Banat – organaska hrana“, projektu koji je finansijski podžan od Evropske Unije, a za cilj ima povećanje efikasnosti regionalne poljoprivredne proizvodnje, posebno kod individualnih proizvođača, integrišući ih na regionalnom nivou.

 

  


Priznanje je u ime Grada Zrenjanina primio Dejan Molnar, član Saveta za razvoj.
Ministar Đelić je istakao da je prekogranična saradnja najuspešniji vid saradnje Srbije sa zemljama Evropske unije i susednim zemljama i dodao je da je u prethodne tri godine u okviru programa finasirano 170 projekata sa oko 16 miliona evra.
Među nagrađenima su projekat vlade AP Vojvodine, za osnivanje akcione grupe kako bi se građani i institucije pripremile za izazove nastale zbog poplava, projekat srednje ekonomske škole iz Sombora koja je obučila nastavnike, učenike i nabavila opremu za primenu standarda u obrazovanju, opština Pirot za osnivanje kancelarije za lokalno-ekonomski razvoj optšine.