Obeležen Evropski dan parkova

Povodom 24. maja, Evropskog dana parkova, predsednik Skupštine grada Aleksandar Marton juče je posetio najstariji gradski park "Plankovu baštu" - "Plankert", kod Kulturnog centra Zrenjanina. 
 
 
 
Ovom prilikom predsednik zrenjaninske Skupštine ukazao je na značaj održavanja gradskih zelenih površina i uputio apel građanima da čuvaju parkove, koji su zajedničko dobro. On je rekao da u gradu postoje lepi prostori ispunjeni zelenilom, ali i da region spada među najmanje pošumljenim oblastima u Srbiji i Evropi. 
- Svaki pokušaj revitalizacije parkova, poput i ovog parka u centru Zrenjanina, propada ukoliko se ne obezbede sredstva za njihovo održavanje, ali i ne sprečavaju postupci uništavanja i zagađenja parkova. Kao lokalna vlast, moramo da pokažemo i da vodimo ozbiljnu kaznenu politiku prema onima koji narušavaju zdravu životnu sredinu. Dobro je što će uskoro s radom početi i komunalna policija, koja će imati zadatak da maksimalno sankcioniše sve takve počinioce – istakao je Marton i najavio još jednu zanimljivu akciju.  
- Zrenjanin mora da širi parkovske prostore, i u tom cilju predložiću formiranje svojevrsnog "Parka mladenaca", kakvi već postoje u mnogim gradovima i u kojima bračni parovi, nakon venčanja, posade po jedno drvo. Kao jedan od prostora koji bi se mogao iskoristiti u ove svrhe jeste, na primer, sada neuređen pojas uz reku Begej u mesnoj zajednici "Šumica" -  predložio je predsednik zrenjaninske Skupštine. 
 
 
Evropski dan parkova proglasila je Federacija nacionalnih parkova Evrope, s ciljem da skrene pažnju javnosti na značaj zelenih površina. Ovaj datum je odabran kao sećanje na proglašenje prvih evropskih nacionalnih parkova - devet nacionalnih parkova u Švedskoj, 24. maja 1909. godine. Prvi put je Dan parkova obeležen širom  Evrope 1999. godine, a u Srbiji se obeležava od 2001. godine.