Održano jubilarno XX takmičenje školskih horova i orkestara Srbije - dominacija Zrenjaninaca

Proteklog vikenda u Zrenjaninu je održano dvadeseto državno takmičenje školskih horova i orkestara, na kom je nastupilo 57 dečjih ansambala sa oko 1800 učesnika, koji su stigli iz svih krajeva Srbije – Niša, Kruševca, Lebana, Padine, Leskovca, Kovačice, Sombora, Beograda, Novog Sada, Kanjiže, Ivanjice i drugih mesta,  a kvalifikovali su se za ovu smotru na opštinskim i regionalnim takmičenjima. Organizatori trodnevnog takmičenja bili su Internacionalni muzički centar i Kulturni centar iz Zrenjanina, a pokrovitelji Ministarstvo prosvete Republike Srbije, Udruženje muzičkih i baletskih pedagoga Srbije i Grad Zrenjanin. Takmičarski nastupi održani su u salama Kulturnog centra Zrenjanina i bioskopa "Sinema".
 
      
 
Po završetku rada žirija, potvrđena je dominacija horova i orkestara iz Zrenjanina i okoline, pa su prve nagrade dobili horovi OŠ "Dr Jovan Cvijić", sa 99 osvojenih bodova, OŠ "Žarko Zrenjanin" (98 bodova), OŠ "Sveti Sava" iz Stajićeva (94 boda) i OŠ "Dositej Obradović" (90 bodova). 
 
 
      
 
Najbolji orkestri, u obe kategorije (mlađi i stariji uzrast), takođe su iz zrenjaninske OŠ "Jovan Jovanović Zmaj". Prvu nagradu osvojio je i tamburaški orkestar OŠ "Stevan Aleksić"  iz Jaše Tomića. U kategoriji osnovnih muzičkih škola, prvu nagradu osvojio je hor MŠ "Josif Marinković" Zrenjanin.
Stručni žiri i umetnički savet Republičkog takmičenja ocenili su da Zrenjanin postavlja vrlo visoke standarde u sferi dečijeg muzičkog stvaralaštva i da ga je sve teže stići. Učesnici takmičenja poneli su iz našeg grada lepe utiske, posebno oni koji su stigli iz najudaljenijih krajeva zemlje. Iako su takmičarski nastupi bili u prvom planu, nisu izostali ni druženje, razgledanje grada, posete kafićima, pa je pojedinim horovima i orkestrima boravak u Zrenjaninu predstavljao, ustvari, jednu lepu ekskuziju...