Počinje obuka za komunalne policajce

Gradonačenik Zrenjanina dr Mileta Mihajlov i načelnica Gradske uprave Aleksandra Odavić Mak primili su danas u Multimedijalnoj Sali gradske uprave izabrane kandidate za komunalnu policiju.

 


Tom prilikom načelnica Odavić Mak najavila je početak obuke, koja će za 26 kandidata iz Zrenjanina, od 10. maja biti organizovana u Sremskoj Kamenici.
- Na konkurs za komunalne policajce prijavilo se više od 250 ljudi, od toga 150 njih je ispunjavalo uslove, i njihove prijave bile su blagovremene.Gradonačelnik je sa svima njima obavio razgovor i nakon toga doneta su rešenja za 26 budućih policajaca. Šest od njih su žene – kazala je Odavić Mak.
Prema njenim rečima, obuka će se sastojati od ukupno 400 sati, od toga je planirano 200 sati teorije i isto toliko praktične nastave.
- Obuka će biti završena do sredine avgusta, nakon toga kandidatima sledi polaganje ispita i ja se nadam da će oni u oktobru biti na ulicama i raditi svoj posao – navela je ona.
Gradonačelnik Mihajlov istakao je da Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu, Grad Zrenjanin i građani od budućih komunalnih policajaca očekuju mnogo.
- Očekujemo da uspešno završite obuku, a zatim da nam grad bude lepši, čistiji i da sve službe u gradu funskcionišu u najboljem redu – rekao je kandidatima Mihajlov.

 

 

Gradonačelnik je podsetio na poslove komunalne policije koji su predviđeni Zakonom o komunalnoj policiji, a to su:
1) održavanje komunalnog i drugog zakonom uređenog reda od značaja za komunalnu delatnost;
2) vršenje kontrole nad primenom zakona i drugih propisa i opštih akata iz oblasti komunalne i drugih delatnosti iz nadležnosti grada;
3) ostvarivanje nadzora u javnom gradskom, prigradskom i drugom lokalnom saobraćaju, u skladu sa zakonom i propisima grada;
4) zaštita životne sredine, kulturnih dobara, lokalnih puteva, ulica i drugih javnih objekata od značaja za grad;
5) podrška sprovođenju propisa kojima se obezbeđuje nesmetano odvijanje života u gradu, očuvanje gradskih dobara i izvršavanje drugih zadataka iz nadležnosti grada (u daljem tekstu: održavanje gradskog reda).