Skupština grada jednoglasno: Zrenjaninu drugačiji status u Prostornom planu Srbije

Skupština grada Zrenjanina, na sednici sazvanoj po hitnom postupku, jednoglasno je usvojila zaključak u kom se navodi niz primedbi i predloga na Nacrt prostornog plana Republike Srbije. 
 
Odbornici Skupštine grada, jedinstveniji nego bilo kada, isticali su tokom sednice u više navrata da je interes Grada i građana Zrenjanina nedvosmisleno stavljen iznad svih političkih interesa i razlika. Sednica je sazvana na zahtev 22 odbornika Srpske radikalne stranke i dva odbornika Demokratske stranke Srbije, a prethodila su joj dva sastanka predsednika ili predstavnika odborničkih grupa, tokom kojih je usaglašen tekst zaključka. 
 
Tokom dvosatne rasprave, kao što se i očekivalo, odbornici su najviše vremena posvetili delu Nacrta koji se odnosi na izgradnju Regionalnog skladišta za opasan otpad. Skupština je predložila da se odredi druga lokacija za regionalno skladište opasnog otpada, a u obrazloženju primedbi na taj deo Nacrta navodi se da Srednjobanatski okrug nije najveći generator opasnog otpada u Vojvodini, kao i da se u tom delu Banata nalaze Specijalni rezervat prirode "Carska Bara", Okanj bara kod Elemira i jezero Rusanda u Melencima, koji pretenduju na sličan status.
 
"S obzirom da predloženo regionalno skladište u Srednjobanatskom okrugu poprima razmere pokrajinskog skladišta za prihvat i distribuciju opasnog otpada ka centralnoj Srbiji, takva inicijativa za Zrenjanin je neprihvatljiva", navedeno je u obrazloženju.
 
Razloge zašto izgradnja regionalnog skladišta za opasan otpad nije prihvatljiva za Zrenjanin detaljno je obrazložio mr Dejan Jovanov, član Saveta za razvoj Grada Zrenjanina iz oblasti zaštite životne sredine, dok je članica Gradskog veća Danica Vulin obrazložila sporne odredbe po Zrenjanin iz oblasti komunalne infrastrukture.
 
U diskusiju se uključila i načelnica Srednjebanatskog okruga Tanja Dulović, koja je rekla da i u drugim opštinama okruga sede odgovorni odbornici, koji će zastupati interese svojih sredina kao i Zrenjaninci. "Ne može nešto što je dobro za Zrenjanin biti loše za Žitište, ili nešto što je loše za Zrenjanin biti dobro, na primer, za Novi Bečej", istakla je Dulovićeva odgovarajući na navode pojedinih odbornika da će neka od susednih opština prihvatiti izgradnju skladišta za otpad na svojoj teritoriji, kao mogućnost za zapošljavanje određenog broja lica.
 
Skupštini se obratila i gošća iz Novog Sada, savetnik pokrajinskog sekretara za zaštitu životne sredine i održivi razvoj Svetlana Marušić. Ona je navela razloge o predlaganju regionalnog skladišta opasnog otpada u srednjem Banatu i istakla da stanje otpada mora biti dovedeno u kontrolisano stanje, a ne da se odlaže bilo gde, kao i da strategija upravljanja otpadom nije obavezujuća, već preporučujuća.
 
Odbornici su saopštili da im se, u protivljenju izgradnji regionalnog skladišta opasnog otpada, pridružuju i ekološki pokreti "Panonska zora" iz Zrenjanina i "Begej – Sveti Đurađ" iz Žitišta. 
 
U prvom delu rasprave, odbornicima su se obratili i gradonačelnik Zrenjanina, dr Mileta Mihajlov i njegov zamenik, Goran Kaurić. Mihajlov se zahvalio odbornicima na aktivnom uključenju u raspravu i istakao da je sada prilika da se jasno izrekne naše mišljenje o Nacrtu prostornog plana i prosledi višim institucijama. Zamenik gradonačelnika Goran Kaurić istakao je da će, kao Zrenjaninac, braniti interese svog grada i njegovih građana i po cenu da se zameri centrali stranke kojoj pripada.
 
U ime podnosilaca inicijative za zakazivanje sednice po hitnom postupku, Skupštini se obratio predsednik odborničke grupe Srpske radikalne stranke Saša Santovac, a u diskusiji je učestvovalo još desetak odbornika iz vladajuće koalicije i opozicije.
 
Posebno ogorčenje ne samo odbornika, već i javnosti Zrenjanina, izazvalo je svrstavanje našeg grada u poslednju, šestu grupu, gradova i opština Srbije prema prostornom razvoju i institucionalnoj ulozi. Predsednik Skupštine grada Aleksandar Marton podsetio je da Zrenjanin spada među najveće gradove po broju stanovnika u Srbiji, da je drugi po veličini administrativne teritorije i da je uvek bio prepoznatljiv kao industrijski, poljoprivredni i kulturni centar Banata, Vojvodine i nekadašnje Jugoslavije.
 
"Zrenjanin je i čvorište drumskog, rečnog i železničkog saobraćaja na teritoriji Banata. Naslanja se na dva najveća grada u zemlji, Beograd i Novi Sad, u direktnoj je vezi s rumunskom granicom i izlazi na tri reke, a po broju stanovnika i razvijenosti nalazi se ispred mnogih gradova koji su, prema Nacrtu prostornog plana Srbije, svrstani u treću, četvrtu i petu grupu" – navodi se u zaključku Skupštine grada Zrenjanina i predlaže da se naš grad svrsta u treću grupu gradova, utvrđenih kao "gradovi - čvorišta".
 
Primedbe su date i na deo Nacrta po kojem u Zrenjaninu nije planirana izgradnja aerodroma, iako u tom gradu vojni, a sada poljoprivredno-sportski, aerodrom postoji od 1942. godine, kao ni izgradnja luke, iako za tim postoji potreba.
 
Predloženim Nacrtom prostornog plana nije predviđena izgradnja prečistača pijaće vode i postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, što je za odbornike Skupštine Zrenjanina takođe neprihvatljivo.
 
Primedbe su date i na izgradnju putne mreže, odnosno "Banatske magistrale" i završetak obilaznice, što su, po oceni odbornika, prioriteti za Grad Zrenjanin. Skupština je predložila i da se u Prostorni plan železnička pruga Zrenjanin - Novi Sad uvrsti kao regionalna.
 
Zaključak sa sednice Skupštine Grada Zrenjanina prosleđen je Republičkoj agenciji za prostorno planiranje i nadležnim ministarstvima i sekretarijatima, a rok za podnošenje primedbi na Nacrt prostornog plana Republike Srbije, odnosno Javna rasprava ističe danas, 31. maja, u ponoć.