Zamenik ambasadora Slovačke Republike Jan Pšenica posetio Zrenjanin

Povodom obeležavanja 9. maja, Dana Evrope, Zrenjanin je posetio zamenik ambasadora Slovačke Republike u Srbiji, gospodin Jan Pšenica. Zamenika ambasadora Slovačke primio je predsednik Skupštine grada Zrenjanina Aleksandar Marton, a tokom boravka u našem gradu, Jan Pšenica je posetio Centar NVO u Makedonskoj 11 u Zrenjaninu i održao sastanak s predstavnicima nevladinih organizacija na temu "NVO sektor i evropske integracije". Domaćini posete gospodina Jana Pšenice bili su Evropski pokret u Srbiji – lokalno veće Zrenjanin i Grad Zrenjanin.
 
      
 
Prijemu u Gradskoj kući prisustvovali su i pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina Zorica Denda, član Gradskog veća Tibor Vaš i predsednik Evropskog pokreta u Srbiji – lokalnog veća Zrenjanin, mr Nikola Šlajh. Predsednik Skupštine grada Zrenjanina Aleksandar Marton ovu je posetu ocenio kao nastavak odlične saradnje koju ambasada Slovačke Republike ostvaruje s Gradom Zrenjaninom i priliku da se još jednom podsetimo na važnost što bržeg puta Srbije ka Evropskoj uniji.
 
     
 
- Iskustva Slovačke po pitanju pristupanja Evropskoj uniji su jako povoljna i oni mogu da nam u tome pomognu. Grad Zrenjanin želi da održava kontakte s predstavnicima članica EU, a pre svega onima koje su nam po mnogo čemu bliske i nalaze se u centralnoj Evropi, kao što su, na primer, zemlje članice "Višegradske grupe", Mađarska, Češka, Slovačka i Poljska, koje smo takođe imali priliku da ugostimo pre nekoliko meseci. Predstavnici tih država su i najveći lobisti za brži ulazak Srbije u Evropsku uniju – istakao je Marton. 
 
Zamenik ambasadora Slovačke podsetio je na česte posete predstavnika ove ambasade Zrenjaninu, s obzirom da ovde živi značajna slovačka populacija, pa je i to razlog što Slovačka želi da održava dobre odnose ne samo s ovim regionom, već i sa državom Srbijom u celini. Slovačka Republika učestvovala je i u realizaciji više projekata u Gradu Zrenjaninu, posebno iz oblasti obnovljivih izvora energije. 
 
 
- Slovačka je primer da evropska perspektiva nije samo prazna reč, jer je nama članstvo u Evropskoj uniji donelo niz pogodnosti. Povodom Dana Evrope želimo da iskažemo našu podršku Srbiji za ulazak u EU i nudimo naše iskustvo iz tog procesa. Put Slovačke u Evropsku uniju bio je veoma uspešan i naši građani to osećaju. Iskoristili smo brojne fondove za obnovu infrastrukture, a državljani Slovačke sada imaju mnogo više mogućnosti da se školuju ili rade u bilo kojoj članici Unije. Nama je sada tržište, koje je postojalo za 5 miliona građana Slovačke, otvoreno za pola milijarde ljudi – rekao je Pšenica i dodao da je članstvo u Uniji donelo i neke rizike, pre svega one koji se tiču odliva visokoobrazovanih stručnjaka, ali da su prednosti, u svakom slučaju, daleko izraženije.