16 miliona dinara za mlade

Projekat Omladinskog kluba, sa kojim je Kancelarija za mlade grada Zrenjanina konkurisala za podršku kod Ministarstva za omladinu i sport, dobio je finansijsku pomoć u iznosu od 350.000 dinara. Ugovor o donaciji potpisali su u ponedeljak / 28. juna / u ime Ministarsva omladine i sporta, ministarka Snežana Samardžić Marković i gradonačelnik Zrenjanina dr Mileta Mihajlov. Reč je o sveobuhvatnom projektu kojim država podržava mere za poboljšanje položaja mladih u 47 gradova i opština Srbije, koji su usvojili lokalni akcioni plan za mlade. Sprovođenje tih planova u 2010. godini Ministarstvo omladine i sporta podržalo je sa 16 miliona dinara, istakla je prilikom svečanog potpisivanja ugovora ministarka Snežana Samardžić Marković.

 


- Lokalni akcioni planovi možda deluju kao mali projekti ali oni mogu mnogo da promene i mi smo ubeđeni da upravo male stvari koje pokreću mladi čine najvažnije promene. Glavna karatkteristika akcionih planova je zapošljavanje i obuka mladih za posao, od kojih očekujemo da ubuduće budu motor ekonomskog razvoja. Mladi su tu da daju ideje i treba ih podržati u tome – rekla je Snežana Samardžić Marković.

 


Prema njenim rečima, najvažnije je da mladi više ne napuštaju svoje sredine u kojima su rođeni i odrasli i posao svih je, a pre svega lokalnih samouprava, da ih podrže u njihovim idejama i time zadrže. Lokalne samouprave imaju veliku odgovornost i ulogu u povratku poverenja mladih u institucije i iz tih razloga je Ministarstvo omladine i sporta, uz pomoć Nemačke organizacije za tehničku saradnju, obezbedilo sredstva za izradu lokalnih akcionih planova.

 

 

Ovim je obezbeđen način finanasiranja aktivnosti koje su mladi odredili kao prioritete. Kako je istaknuto prilikom potpisivanja ugovora o finansiranju lokalnih akcionih planova za mlade, Zrenjanin će otvoriti Omladinski klub, dok će mladi Vrščani organizovati obuku za zapošljavanje, u Topoli će se organizovati rok koncert a Pančevci će proći obuku za novinare, veb dizajnere i fotografe kako bi pokrenuli radio za mlade.