Marton i Jeremić posetili Kancelariju za komunikaciju narodnih poslanika sa građanima

Predsednik Skupštine grada Zrenjanina Aleksandar Marton i zamenik predsednika Skupštine grada Predrag Jeremić posetili su juče Kancelariju za komunikaciju narodnih poslanika sa građanima u Zrenjaninu. Marton i Jeremić ovom prilikom upoznali su se s radom Kancelarije tokom prvih mesec dana od otvaranja i razgovarali  s narodnom poslanicom Elvirom Kovač o mogućnostima dodatne saradnje na relaciji lokalna samouprava Grada Zrenjanina – Narodna skupština Republike Srbije u narednom periodu. 
 
 
Predsednik zrenjaninske Skupštine predložio je da se, u što skorije vreme, sednice nekog od odbora republičkog parlamenta, koje prethode svakom plenarnom zasedanju, održe u Zrenjaninu.  
-Zainteresovani smo, pre svega, za održavanje sednice odbora za poljoprivredu, međunacionalne odnose, boračka i socijalna pitanja, praktično, na "izvorištu" ove problematike, tako da bi narodni poslanici, članovi odbora, imali više mogućnosti za odlučivanje o zakonima, promenama određenih zakona, donošenju amandmana – rekao je Aleksandar Marton. 
 
Zamenik predsednika zrenjaninske Skupštine, Predrag Jeremić, rekao je da je dobro što u Zrenjaninu sada ima više demokratskih institucija koje kontaktiraju s građanima, tako da oni, u zavisnosti od problema koji pokušavaju da reše, mogu da se obrate Zaštitniku građana, Kancelariji za besplatnu pravnu pomoć ili Kancelariji za komunikaciju narodnih poslanika sa građanima. 
 
Narodna poslanica Elvira Kovač aktivno se uključila u rad Kancelarije za komunikaciju narodnih poslanika sa građanima i istakla da je izuzetno zadovoljna aktivnostima Kancelarije tokom prvih mesec dana.
-Zabeležili smo tokom ovog perioda više od 40 konkretnih slučajeva, pitanja i problema građana koje rešavamo povezujući se s različitim lokalnim institucijama i ministarstvima. Najveći broj pitanja vezan je za privredu, stečajeve, određene sudske sporove, na kojima najviše radi narodna poslanica Judita Popović, naša pravnica. Prisutni su egzistencijalni, socijalni i komunalni problemi, a nekoliko pitanja je bilo u vezi sa sastavljanjem posebnih spiskova, uoči izbora za savete nacionalnih manjina.  Imamo i posete udruženja građana, nevladinih organizacija, koje iznose određene predloge i inicijative – rezimirala je Elvira Kovač aktivnost Kancelarije i dodala da će biti organizovane i posete zrenjaninskih učenika Narodnoj skupštini Republike Srbije.
 
Poslanica Elvira Kovač je, inače, prva zastupnica Srbije koja je izabrana na neku funkciju u Savetu Evrope. Ona je izabrana za potpredsednicu Odbora za kulturu, nauku i obrazovanje Parlamentarne skupštine Saveta Evrope, pa će, po rečima Aleksandra Martona, imati priliku i da, ukoliko bude prihvaćena kandidatura Zrenjanina za evropsku prestonicu kulture 2020. godine, zastupa naše interese i bude svojevrsni "lobista" u ovoj instituciji. 
 
 
Da podsetimo, Kancelarija za komunikaciju narodnih poslanika sa građanima u Zrenjaninu otvorena je, kao prva takve vrste u Vojvodini, 22. aprila ove godine. Osim osam narodnih poslanika iz srednjebanatskog regiona koji dežuraju po određenom rasporedu, u Kancelariji je stalno zaposleno četvoro službenika koji obavljaju administrativne i određene stručne poslove. Kancelarija je otvorena u zgradi "Vodotornja" (ulaz iz objekta OTP Banke), radno vreme je od 8-16 časova (radnim danima) i subotom od 8-13 časova. Telefon za informacije je 534-241.