Pripreme za početak proizvodnje u Industriji mesa ''BEK''

Žarko Milidragović, direktor BEK-a, upoznao je gradonačelnika dr Miletu Mihajlova,  zamenika gradonačelnika Gorana Kaurića i njihove saradnike sa namerama i planovima za početak proizvodnje i oporavak te zrenjaninske industrije mesa.
Prema rečima Milidragovića, objekat za proizvodnju sada ispunjava sve veterinarsko-sanitarne uslove za početak rada i to, kako je rekao, znači da se za nekoliko dana očekuje rešenje Ministarstva poljoprivrede, i da je BEK "ponovo na tržištu".

 


- To znači da se BEK vraća u život. Znate svi da se trenutno u BEK-u sprovodi plan reorganizacije i da su sudski veštaci izvršli procene, prosledili ih sudu i konstatovali da je podnosilac plana, Vincent Best Holding, izvršio dokapitalizaciju po uslovima datim pred sudom. Očekujemo da se tokom juna završe i papiri o izlasku BEK-a iz stečaja. Sada BEK nema prefiks «u stečaju» ali u APR stoji ta zabeležba -  kazao je Milidragović i naglasio da je za građevinske radove i adaptaciju, i deo opreme izdvojeno oko 1,5 milion evra. 
Govoreći o prozvodnji, Milidragović je kazao da u prvo vreme neće biti linije klanja, jer, kako je objasnio, prema propisima EU ona fizički mora biti odvojena od proizvodnog pogona.

 


- Naručili smo proizvodnu liniju klanja i nju ćemo osposobiti tokom ove godine. Za sada je adaptirano dve petine proizvodnog pogona, oko 8.000 km i osposobljeno za proizvodnju suhomesnatih, polutrajnih i trajnih proizvoda. Da bi počeo proces proizvodnje moraju se zaposliti radnici. Mi smo spojili iskustvo i mladost pa smo za ključna mesta uzeli dosta naših starih radnika koji imaju iskustvo, a primili smo i nove mlade radnike kako bi podmladili kolektiv. Kada govorimo o plasmanu i nabavci sirovina, imali smo razgovore sa dobavljačima sa kojima smo sarađivali i ranije. Imali smo dogovore sa Gomeksom i drugim distributivnim centrima, a ono što je bitno jeste da prema našem biznis planu trebalo bi tokom pove godine da proizvedemo 3.000 tona, a narednih godina i više – kazao je Milidragović napominjući da se u BEK-u trenutno vrši probna proizvodnja, a da je planom predviđeno da u fabrici bude zaposleno 200 radnika.