U okviru akcije ''Veliko spremanje Srbije'' očišćen i Zrenjanin

Zrenjanin se masovno uključio u subotnju akciju "velikog spremanja Srbije" i uz učešće oko 4000 volontera, doprineo da se mnoge gradske lokacije očiste od najraznovrsnijeg otpada. Uređivani su parkovi, šetališta, školska dvorišta, mnogi zapušteni javni prostori, čime su Zrenjaninci prihvatili poziv i iskazali visok nivo svesti o potrebi uključenja u jednu ovakvu akciju na državnom nivou, koju je organizovalo Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja Republike Srbije, na Svetski dan zaštite životne sredine, 5. jun. 
 
 
U akciju su se uključili i gradski čelnici, odbornici, narodni poslanici... Gradonačelnik Zrenjanina dr Mileta Mihajlov obišao je nekoliko lokacija u gradu, a volonterima se pridružio na šetalištu pored Begeja, u blizini Velikog pešačkog mosta.
- Ovo je velika akcija, i to je samo početak jednog velikog projekta koji bi trebalo da zaživi u Srbiji. Naravno, ovo je drugačiji način razmišljanja o našoj životnoj sredini i mislim da bismo svi trebali da počnemo da razmiljamo o tome kako da sačuvamo svoju okolinu, kako da ona bude čista, da naša dvorišta i parkovi ubuduće budu bez smeća, bez najlon kesica i pet ambalaže. Trebalo bi da se svi angažujemo i od danas počnemo da razmišljamo upravo na ovakav način – rekao je gradonačelnik Mihajlov, zahvalivši se svim sugrađanima što su se odazvali u velikom broju i, kako je naveo, krenuli ozbiljno u ovu akciju.
 
 
 
Načelnica Srednjobanatskog okruga Tanja Dulović takođe je učestvovala u akciji "Očistimo Srbiju". Ona je navela da je ceo region prihvatio inicijativu Ministarstva za zaštitu životne sredine i da je na svim punktovima veliki broj volontera.
- Sve ono što smo se juče dogovorili danas realizujemo, a sutra ćemo uživati. Međutim, ništa neće vredeti ukoliko nastavimo da se ponašamo neodgovorno prema životnoj sredini. Ukoliko ne nastavimo da čuvamo svoju okolinu, sav posao će biti uzaludan - kazala je ona.
 
Sličnog je mišljenja bio i predsednik zrenjaninske Skupštine Aleksandar Marton, koji se, zajedno s članom Gradskog veća mr Vojislavom Matićem, uključio u akciju čišćenja parka "Titov gaj", u MZ "Žarko Zrenjanin". On je pozdravio akciju, ali i naglasio da se mora podizati svest naših sugrađanki i sugrađana da je o očuvanju životnog okruženja potrebno brinuti svakodnevno.
- Kada bi to postigli, ne bi bilo neophodno preduzimati ovako opsežne akcije čišćenja, poput današnje. Moramo se još jednom podsetiti i one poznate misli da planetu na kojoj živimo nismo nasledili od svojih predaka, već pozajmili od svoje dece – istakao je Marton. 
 
 
Načelnica Gradske uprave Aleksandra Odavić Mak predvodila je zaposlene u upravi, koji su čistili prostor oko Gradske kuće, a u akciji su učestvovali i načelnici odeljenja i rukovodioci gradskih službi. 
 
 
Učenici zrenjaninskih škola uređivali su školska dvorišta, zaposleni u institucijama kulture takođe su uređivali prostore oko svojih objekata, a gotovo sve mesne zajednice su, na odabranim lokacijama i uz velik broj volontera, doprinele da ova akcija u našem gradu, zaista, poprimi masovne razmere.