Upućen poziv sugrađanima da izađu na izbore za nacionalne savete

Predsednik Skupštine grada Zrenjanina Aleksandar Marton, njegov zamenik Predrag Jeremić i odbornici Tancoš Erne, Enei Frenc i Jano Janošik pozvali su danas naše sugrađane, upisane u poseban birački spisak, da izađu u nedelju, 6. juna, na glasanje i izaberu svoje predstavnike u nacionalnim savetima manjinskih zajednica. 
 
 
Prvi deo današnje konferencije za novinare, koju je sazvao predsednik Skupštine grada, protekao je u znaku najave ovih izbora, po prvi put organizovanih u Srbiji. U nedelju, u terminu od 7-20 časova, oko 436.000 građana Srbije, upisanih u poseban birački spisak, biraće neposredno svoje nacionalne savete za 16 manjinskih nacionalnih zajednica, dok će tri nacionalne manjine (makedonska, slovenačka i hrvatska) istog dana izabrati svoj nacionalni savet putem elektorske skupštine. S obzirom da na teritoriji Vojvodine živi najveći procenat pripadnika manjinskih naroda Srbije, skoro svaki četvrti građanin s ove teritorije ima pravo glasa na ovim izborima. U pojedinim opštinama to je i bezmalo celokupno biračko telo.
 
Na teritoriji Grada Zrenjanina, u poseban birački spisak upisano je oko 10 hiljada građana, koji će, prema određenom rasporedu, u nedelju moći da glasa na 16 biračkih mesta. Najviše naših sugrađana, upisanih u poseban birački spisak, je mađarske nacionalnosti, potom rumunske, slovačke, romske, bugarske, nemačke i ostalih.
 
Predsednik Skupštine grada Aleksandar Marton rekao je nacionalni saveti predstavljaju organ svojevrsne kulturno-prosvetne autonomije za nacionalne manjine u Republici Srbiji, koji mogu da odlučuju i o pitanjima informisanja i drugim značajnim za očuvanje nacionalnog identiteta manjina.
- Ovo je prilika da još jednom iskažemo jedinstvo različitosti, da svi nacionalni saveti, koliko je u njihovoj moći, rade na stvaranju jake države Srbije, demokratske i proevropske i na taj način ubrzaju njen evropski put – istakao je Marton.
 
Na svojim maternjim jezicima, rumunskom, mađarskom i slovačkom, poziv sugrađanima da izađu na izbore uputili su i odbornici Skupštine grada Zrenjanina Enei Frenc iz Jankovog Mosta, Tancoš Erne iz Belog Blata i Jano Janošik iz Aradca. 
 
 
Predsednik zrenjaninske Skupštine saopštio je da je dobio dopis od ministra za državnu upravu i lokalnu samoupravu Milana Markovića, u kom se lokalne samouprave u Srbiji pozivaju da daju mišljenje o započetim aktivnostima na decentralizaciji zemlje i razmotre sopstvene kapacitete i mogućnosti za sprovođenje decentralizacije
- O ovoj važnoj temi, slično kao kada smo razgovarali o Nacrtu prostornog plana Srbije, biće reči na sastancima predstavnika odborničkih klubova, i svakako ćemo adekvatno odgovoriti na ministrov dopis, uz izraze zadovoljstva što je konačno u državi pokrenut jedan ovako značajan proces – rekao je Aleksandar Marton.
 
Najavljujući narednu sednicu Skupštine grada, koja će, najverovatnije, biti održana narednog petka, 11. juna, zamenik predsednika Skupštine Predrag Jeremić je rekao da će odbornici odlučivati o više značajnih tema i osvrnuo se na pojedine od njih, koje su, kako je istakao, "zanimljive i za medije i za građane".
 
- Imaćemo na dnevnom redu odluku o završnom budžetu Grada Zrenjanina za 2009. godinu, odluku o zaduživanju Grada kod poslovne banke od 160 miliona dinara za investiranje izgradnje nove kotlarnice za gradsku toplanu, a odlučivaće se i o  postavljanju manjih montažnih i drugih objekata na javnim površinama, namenjenih trgovcima i ugostiteljima. Takođe, s obzirom da ističu mandati članovima školskih odbora, Skupština će imenovati nove, a nakon imenovanja u većini škola će se pristupiti i izboru novih direktora – rekao je Predrag Jeremić i dodao da će odbornici, kako je već najavljivano, na ovoj sednici odlučivati o kandidaturi Zrenjanina za evropsku prestonicu kulture 2020. godine, kao i o izboru Radnog tela za pripremu ove kandidature.