Anketari potpisali ugovore

Zamenik gradonačelnika Zrenjanina Goran Kaurić i Edvin Hajd, predstavnik USAID-a, potpisali su danas dokument o saradnji na realizaciji projekta koji se odnosi na podnošenje poreskih prijava za neprijavljene nepokretnosti.

 


Projekat se sprovodi do 15. septembra, uz finansijsku podršku MEGA programa za lokalni ekonomski razvoj koji finansira Agencija SAD za međunarodni razvoj (USAID).
Ugovore je danas potpisalo i 65 uglavnom mladih ljudi koji će biti angažovani u tom projektu. Oni će pomoći građanima u popunjavaju poreske prijave i dostavljati ih Poreskoj upravi.
Goran Kaurić je istakao da je reč o projektu koji Gradska uprava potpuno podržava, budući da želi da sve vlasnike nekretnina dovede u istu ravan, odnosno da svi plaćaju porez na svoje nekretnije, a što do sada nije bio slučaj.

 


- Mi i nemamo evidenciju objekata građana koji neplaćaju porez, a bilo je i slučajeva da su pojedini prostori promenili namenu, ili da su objekti nadograđeni. To se mora evidentirati i Poreska uprava mora imati jasnu sliku o izgrađenim objektima u gradu. Važno je reći da sredstva koja grad ubire od poreza jesu sredstva koja pripadaju Gradu i da ih direktno usmeravamo za poboljšanje života u našoj opštini, prvenstveno za vrtiće, škole, izgradnju infrastrukture – kazao je Kaurić.

 


On je istakao da nije reč o uvođenju novog poreza niti povećanju, već o evidentiranju onih koji ne plaćaju porez.
- Oni koji su do sada svoje obaveze izmirivali uredno nemaju nikakve dodatne obaveze, a ovim projektom očekujemo povećanje prihoda za 30 odsto – dodao je Kaurić.
Edvin Hajd je naveo da svrha programa jeste da pomogne lokalnim samoupravama kako bi unapredile prihode od poreza na imovinu.

 


- Zrenjanin je dvadeseti grad po redu u Srbiji gde se program realizuje. Pokušavamo da pomognemo lokalnim samoupravama da ažuriraju baze podataka tako da svaki vlasnik nekretnine plaća onoliko koliko treba i da svi vlasnici budu u istoj poziciji i plaćaju porez na imovinu po zakonu – rekao je Hajd napominjući da mu je izuzetno drago što će u ovom projektu 90 odsto sredstava otići na na ugovore koji se potpisuje sa ljudima koje opštine angažuju na popunjavanju poreskih prijava.