Direktor Italijanskog kulturnog centra u Temišvaru Euđenio De Poli najavio saradnju sa Zrenjaninom

Zrenjanin je juče posetio profesor Euđenio De Poli, direktor Italijanskog kulturnog centra u Temišvaru. Ova poseta realizovana je u cilju uspostavljanja saradnje između ustanova kulture i umetnika iz našeg grada sa pojedinim regijama u Italiji i nastupa naših predstavnika na festivalima kulture i umetničkim simpozijumima koji se tokom narednog perioda organizuju na ostrvu Sardiniji. 
 
 
Za profesora De Polia priređen je i prijem u Gradskoj kući, kom su prisustvovali član Gradskog veća mr Vojislav Matić i zamenik direktora Kulturnog centra Zrenjanina Predrag Perkić, kao i domaćini tokom boravka Euđenia De Polia u našem gradu - direktor Muzičke škole "Josif Marinković" Milorad Obradović i dirigent hora Muzičke škole Zorica Kozlovački. 
 
Kako je istaknuto tokom razgovora, Euđeniu De Poliu preporuku da poseti Zrenjanin, kao jedan od naših vodećih centara kulture, uputio je Generalni konzul Srbije u Temišvaru Dragomir Radenković, a saradnja je već realizovana s horom Muzičke škole. De Poli je rekao da se, simbolično, bavi "izgradnjom evropskih auto-puteva kulture".
- Države i vlade grade asfaltne auto-puteve, a puteve kulture moramo izgrađivati mi, pojedinci i institucije, međusobnim povezivanjem na različite načine. Kultura nudi najbolje mogućnosti za dalju saradnju, pre svega, u ekonomiji – istakao je De Poli i najavio da je već za septembar upućen poziv jednom folklornom ansamblu iz Zrenjanina da nastupi na festivalu na Sardiniji, zajedno s ansamblima iz Rumunije i Italije. To ne bi bio samo umetnički nastup, već bi, tokom trajanja festivala, bilo organizovano i predstavljanje našeg grada i njegovih potencijala.  
 
      
 
Po rečima Zorice Kozlovački, što je preneto i predstavnicima lokalne samouprave, na Sardiniji bi trebalo da nastupe članovi KUD "Svetozar Marković".
-  Hor naše muzičke škole već je imao lepu saradnju s Italijanskim kulturnim centrom iz Temišvara, a sada bi priliku da se u Italiji predstavi srpskom tradicionalnom igrom, pesmom i narodnom nošnjom dobio KUD "Svetozar Marković" – istakla je Zorica Kozlovački.
 
 
Mr Vojislav Matić upoznao je gosta s namerama Zrenjanina da se kandiduje za "Evropsku prestonicu kulture 2020. godine". Matić je prezentovao domete ove sredine u oblasti kulture, posebno istakavši da su Narodni muzej i Istorijski arhiv proteklih godina proglašeni za najbolje u Srbiji, da je pozorišna zgrada u Zrenjaninu najstarija u zemlji, da se duže od pola veka u Ečki okupljaju akvarelisti, da je grad imao horove svetskog ranga, kao i da je Gradski duvački orkestar jedini u Srbiji član Međunarodne asocijacije duvačkih orkestara. 
- Još jednom bih se zahvalio gospodinu De Poliu, koji je našu sredinu prepoznao kao kulturni resurs koji bi na pravi način mogao da se predstavi Italiji. Ovu posetu mi shvatamo i kao ponudu za saradnju u drugim oblastima, a očekujem da će predlozi za konkretne vidove saradnje uslediti veoma brzo – rekao je Matić.