Obeležen 7. jul, Dan ustanka naroda Srbije u Drugom svetskom ratu

Polaganjem venaca na spomen – obeležja u gradu i naseljenim mestima danas je obeležena 69-ta godišnjica od Dana ustanka naroda Srbije u Drugom svetskom ratu i 62. godišnjica formiranja Saveza udruženja boraca narodnooslobodilačkog rata – SUBNOR. Centralna gradska svečanost upriličena je ispred spomenika Žarku Zrenjaninu, na koji su vence položili predstavnici opštinskog odbora SUBNOR, Grada Zrenjanina, Srednjebanatskog upravnog okruga, Udruženja ratnih vojnih invalida i penzionera, Socijalističke partije Srbije i Lige socijaldemokrata Vojvodine. 
 
 
Ispred Grada Zrenjanina, venac su položili gradonačelnik Zrenjanina dr Mileta Mihajlov i predsednik Skupštine grada Zrenjanina Aleksandar Marton, a ispred Sredbnjebanatskog upravnog okruga načelnica Tanja Dulović i savetnica za opšte poslove Nada Đukić.
 
      
 
Gradonačelnik Zrenjanina, dr Mileta Mihajlov, je rekao da danas obeležavamo dan kada smo se priključili velikoj koaliciji antifašističke borbe, tokom koje smo dali mnogo žrtava, dok je predsednik Skupštine grada, Aleksandar Marton, istakao da upravo zbog tih žrtava moraju da se obeležavaju datumi poput ovog, koje, nažalost, mnogi danas zaboravljaju, a ti datumi, takođe, prilika su i da se konstantno ukazuje na zlo fašizma, kako se nikada više ne bi ponovilo.
 
Načelnica Sredbnjebanatskog upravnog okruga, Tanja Dulović, rekla je da je prvi korak u antifašističkoj borbi, koji je načinjen upravo 7. jula 1941. godine, doveo do pobede koja je donela drugačiji način života i nove evropske vrednosti. Ona je dodala da su mnogi naši sugrađani, njihovi preci i rođaci, učestvovali u toj borbi i da svi zaslužuju da im se zbog toga oda počast.