Predsednik Tadić otvorio industrijsku zonu "Jugoistok- Ečka"

Predsednik Republike Srbije Boris Tadić otvorio je danas u industrijsku zonu "Jugoistok- Ečka", čiju je izgradnju Evropska agencija za rekonstrukciju (EAR) finansirala sa 4 miliona eura, a Grad Zrenjanin uložio više od milion eura, dok je 27 miliona dinara obezbedio NIP-a.
Otvaranju Industrijske zone, pored brojnih zvanica, prisustvovao je i predsednik Vlade Vojvodine dr Bojan Pajtić. 
Predsednik Tadić kazao je da je izgradnja industrijskih zona pretpostavka da se otvore nova preduzeća, započnu svoj rad, a to znači i nova radna mesta i egzistenciju za građane i njihove porodice.

 


- Ovde smo imali priliku da vidimo jedno takvo preduzeće, OM Inženjering, porodičnu firmu koja zapošljava 50 građana i još dvadesetak biće zaposleno. To je malo preduzeće, ali mreža takvih preduzeća obezbeđuje budućnost i stabilnost našeg ekonomskog razvoja – kazao je Tadić.
Predsednik je istakao da su za stabilnost ekonomskog razvoja i za razvoj tehnologije mala i srednja preduzeća od izuzetnog značaja, jer oni postavljaju stabilnu osnovu razvoja.
- Mi danas ulazimo u jednu novu fazu ekonomske kada je potrebno podizati izvoz i zemlje koje imaju izvozno orijentisanu ekonomiju, za razliku od Srbije, lakše i brže izlaze iz krize. Zbog toga bih gradonačelniku i opštinskim vlastima sugerisao da insistiraju na tome, da u ovu industrijsku zonu dovode kompanije koje su izvozno ortijentisane - naglasio je predsednik Tadić.

 


Odavajući priznanje čelnicima Zrenjanina zbog velike odgovornosti i dinamike razvoja Grada, predsednik Tadić je evropskim partnerima poručio da svaki plan koji uzima u obzir da će Srbija 2020. godine ući u Evropsku uniju nije realističan.
- Srbija, kao i čitav zapadni Balkan, mora mnogo ranije da uđe u Evropsku uniju da bi ovaj plan evropskih integracija bio održiv i da bi bio usklađen sa ekonomskim razvojem i prepostavkama očuvanja stabilnosti na prostoru zapadnog Balkana - kazao je Tadić.
Gradonačelnik Zrenjanina dr Mileta Mihajlov podsetio je da je projekat izgradnje infrastrukturnog opremanja Industrijske zone "Ečka" počeo 2007. godine, tako što je Grad Zrenjanin konkurisao kod Evropske agencije za rekonstrukciju, a projekat je ocenjen kao najpovoljniji.
On je podsetio da je ugovor sa izvođačem, firmom "Alpina", potpisan 2008. godine, a da su radovi završeni na vreme.

 


- Mi ovde imamo industrijsku zonu površine 72 hektara koja je potpuno infrastrukturno opremljena i koja je sremna da primi izvođače svih profila. Trenutno je sedam izvođača, i tri koji su u fazi čekanja na ulazak u industrijsku zonu. Sigurno je da sa ovakvom zonom imamo i velike ambicije. Ona prevazilazi okvire grada i regiona, ona je od značaja za čitavu Srbiju - kazao je gradonačelnik Mihajlov.
- Sa ovakvim ambicijama ne mogu a da ne pogledam preko, da ne pogledam u Begej i ne razmišljam o luci na Begeju, o robno-transpotrnom centru, da ne pogledam nekoliko kilometara dalje, gde je aerodrom Ečka, naveći u posleratnoj istoriji, koji ima ogromne potencijale. Tu nam je i obilaznica koja spaja dve industrijske zone, železnička pruga, tu su nam Beograd i Novi Sad i to su sigurni potencijali koje će prepoznati budući investitori – dodao je dr Mihajlov, zahvaljujući na velikoj pomoći delegacije Evropske unije bez koje, kako je rekao, ovaj projekat sigurno ne bi mogao da zaživi. 

 


Ambasador delegacije EU  Vinsent Dežer istakao je da su industrijske zone veoma važno sredstvo u cilju razvoja jer se njima donose nove tehnologije, proizvodnje i stvaraju se radna mesta.
- Nećemo stati ovde, glavni projekti vezani za infrastrukturu od ukupne vrednosti od 50 miliona evra se finansiraju od strane fondova evropske zajednice širom Srbije. Naravno, ovo neće biti lako, ali se nadamo da ćemo u tome uspeti -  kazao je Dežer.
Nakon otvaranja zone, predsednik Tadić prošetao je centrom Zrenjanina.