Radovi na izgradnji nove kotlarnice teku po planu

Gradonačelnik Grada Zrenajnina dr Mileta Mihajlov obišao je danas radove na izgradnji nove kotlarnice u JKP «Gradska toplana».
- Radovi na izgradnji nove kotlarnice  odmiču neverovatnom brzinom i praktično smo u finalu građevinskih radova. Mašinski radovi su u toku i očekujemo da će kompletna kotlarnica biti gotova do početka grejne sezone, odnosno do 15. oktobra – kazao je dr Mihajlov izraživši zadovoljstvo dinamikom izvođenja radova.

 


On je tom prilikom pohvalio direktora tog javnog preduzeća Vladimira Tešića i njegove saradnike koji su, kako je naveo, uložili izuzetne napore kako bi se radovi odbijali po planu i bili završeni u roku.

 


- Gradonačelnik je imao prilike da se uveri kako teku radovi, po dinamičkom planu koji predviđa da celo gradilište bude završeno do kraja ove godine, a da ćemo moći da kotlarnicu osposobimo do početka grejne sezone – rekao je Tešić ukazavši na benefite koje Grad dobija ovom kotlarnicom, a to su stabilnije snabdevanje korisnika toplotnom energijom, kao i znatno niža proizvodna cena toplotne energije.
- Naravno da je to uvek riskantno reći, jer cena toplotne energije zavisi od cene gasa koja varira na tržištu. Međutim, proizvodni troškovi mogu da budu manji, bar za dvadeset do trideset odsto – objasnio je Vladimir Tešić.

 


Kako je još ranije rečeno, vrednost ovog projekta je 402 miliona dinara, lokalna samouprava će participirati 150 miliona dinara, dok će ostatak sredstava biti iz nemačkog investicionog fonda i ovog javnog preduzeća.  Nova kotlarnica biće izgrađena sa dva vrelovodna kotla snage od 35 megavata, u sklopu kotlarnice biće rađena i hemijska priprema vode i pumpa za cirkulaciju.
Radove izvode konzorcijum firmi iz Novog Sada i Nemačke, a rok za završetak je početak grejne sezone.