Studenti ''Pupina'' svetski vicešampioni u informatici

Studentski tim zrenjaninskog Tehničkog fakulteta "Mihajlo Pupin" osvojio je drugo mesto na međunarodnom studentskom takmičenju "Imedžin kup 2010" (Imagine Cup), održanom u Poljskoj, u organizaciji kompanije "Majkrosoft", saopštio je taj fakultet, a preneli vodeći mediji u Srbiji.
 
Prethodno je ovaj tim osvojio prvo mesto na takmičenju u Srbiji, što mu je omogućilo da svoje umeće demonstrira u konkurenciji timova iz 56 država. U disciplini "Softver dizajn", projektom nazvanim "Neural Communicator" ("Komunikator neurona"), studenti "Pupina" osvojili su drugo mesto, iza ekipe Tajlanda, a ispred Novog Zelanda.
 
 
Studenti Tehničkog fakulteta "Mihajlo Pupin", TFZR-TEAM, nastupili su u sastavu Zlatibor Veljković, Milan Kojadinović, Vanja Zavišin i Goran Nikolić, pod mentorstvom asistenta Dejana Lacmanovića. Tema takmičenja u Poljskoj bila je "Zamislite svet u kojem tehnologija pomaže u rešavanju najtežih problema današnjice", a Tehnički fakultet iz Zrenjanina ukazao je da pobeda na tom takmičenju predstavlja "nezapamćen uspeh naših ljudi u oblasti informacionih tehnologija".
 
"Kompletan kolektiv i menadžment fakulteta čestita i ponosi se svojim studentima koji su pokazali vrhunsko poznavanje struke za koju se školuju, i time dokazali kako manji i izdvojeni univerzitetski centri mogu da postižu fantastične rezultate", kaže u saopštenju novi dekan zrenjaninskog fakulteta, prof. dr Milan Pavlović.
 
 
"Komunikator neurona", koji je našim studentima doneo drugo mesto u svetskoj konkurenciji, specifičan je po tome što je programiran tako da omogućava osobama sa teškim invaliditetom komunikaciju sa okruženjem. Računar se aktivira pokretanjem mišića lica na čovekovom licu, a za realizaciju ove ideje studenti su se poslužili već postojećim alatima za kompjuterske igrice.
 
Zrenjaninskim studentima čestitku je uputila i ministarka omladine i sporta u Vladi Republike Srbije Snežana Samardžić-Marković. 
"Od svega srca vam čestitam, vi ste ponos Srbije i primer kako bi trebalo učiti i raditi. Vi ste primer da se pamet ceni i nagrađuje", poručila je ministarka.