CEKOM uspešan na festivalu ''Bina mira'' u Ahenu

Juče je u Gradskoj kući predsednik Skupštine grada Zrenjanina Aleksandar Marton priredio prijem za članove Dramske radionice zrenjaninskog Centra za kreativno odrastanje i multikulturalnu saradnju – CEKOM.
 
Članovi Dramske radionice CEKOM-a nastupali su od 15-23. septembra na 2. Evropskom festivalu pozorišta mladih, održanom u nemačkom gradu Ahenu. Oni su na festivalu nazvanom "Bina mladih" s uspehom prikazali predstavu "Tražim svoje mesto pod suncem", koju je, na idejni predložak Roberta Takariča, režirala Smiljana Tucakov. Pokrovitelj predstave je Ministarstvo omladine i sporta Republike Srbije, a pomoć u realizaciji učešća CEKOM-a u Nemačkoj pružio je i Grad Zrenjanin.
 
 
Predstava je urađena u formi govora tela, jer se tako otvorio neograničeni prostor za razmišljanje i podsticanje kreativnosti svih aktera. Suština su emocije i pokret pomoću kojih oni pričaju svoju priču koju razumeju svi, bez obzira gde žive i kojim jezikom govore.
 
A priča je vrlo jasna, kako opstati na Balkanu kada su države u tranziciji, standard življenja nezadovoljavajući, loši izazovi vrebaju sa svih strana.... Kako i kuda dalje.... Da li mladi ljudi imaju hrabrosti i da li znaju kako da pronađu svoje mesto pod Suncem, ma gde ono bilo?
 
Pozdravljajući članove CEKOM-a i čestitajući im na uspešnom predstavljanju svog grada i države na festivalu u Nemačkoj, predsednik zrenjaninske Skupštine Aleksandar Marton rekao je da su, nakon nesrećnih devedesetih godina, mladi ti koji treba da budu najglasniji u odbrani mira i protiv svake mržnje i ratnih sukoba.
- Značajno je što su na ovom festivalu, osim mladih iz Belgije, Luksemburga, Holandije i Nemačke, prisutni bili i mladi iz Bosne i Hercegovine i Srbije, za koje se nekada govorilo da "po definiciji" treba da se mrze i jedni drugima budu neprijatelji. I njihovo učešće na smotri u Nemačkoj pokazalo je da takva definicija, jednostavno, više ne stoji, i da mladi s obe strane granice danas razmišljaju na sasvim drugačiji način – istakao je Marton.
 
     
 
O promeni uvreženog stava prema našoj zemlji svedoči i činjenica da je Srbiji, nakon nastupa u Ahenu, od strane organizatora ponuđeno da u narednom periodu bude partner s dosadašnjim organizatorima, o čemu je govorila Smiljana Tucakov, jedan od osnivača CEKOM-a i režiser predstave "Tražim svoje mesto pod suncem".
- Čitav projekat pokrenule su mreže za interkulturalni dijalog iz Nemačke i Bosne i Hercegovine, a naš nastup na Festivalu doprineo je da domaćini u potpunosti promene mišljenje o Srbiji i Srbima, naravno, u pozitivnom smislu, i uključili su nas, kao trećeg partnera, u dalje organizovanje ove manifestacije što mislim da jasno pokazuje koliko je sve ovo važno, ne samo nama, nego i njima – istakla je Smiljana Tucakov.
 
Članovi Dramske radionice CEKOM-a ističu topao prijem i pozitivne reakcije publike, i prepuni su lepih utisaka, s obzirom da su imali priliku da borave i u Holandiji i Belgiji i druže se sa svojim vršnjacima iz ovih zemalja. 
 

Od svog osnivanja, pre deset godina, "CEKOM" je otvorio svoje radionice deci i mladima, sa željom da im ponudi mogućnosti za angažovanje u njihovo slobodno vreme, a sa ciljem da doprinese vaspitanju i formiranju u zdrave, slobodne i kreativne ličnosti.
 
Dramska radionica obuhvata, danas, veliki broj mladih koji su, još kao deca, pokazali želju da se izraze u oblasti scenskog stvaralaštva. Oni istražuju nove teatarske forme  i koriste svaki projekat za javno isticanje problema generacije koja odrasta.