Održana 25. sednica Skupštine grada

Скупштина
Odbornici Skupštine grada Zrenjanina danas su zasedali po 25. put u ovom sazivu. Na dnevnom redu saziva našlo se 26 tačaka, a početku sednice prisustvovalo je 63 odbornika. Usvajanju dnevnog reda prethodila je gotovo jednoiposatna rasprava, tokom koje je izneto desetak predloga za dopunu dnevnog reda.
 
Odbornici Srpske radikalne stranke predlagali su da se na sednici razgovara o problemu tranzitnog saobraćaja kroz ulice Prvomajska, 6. maja i Birčaninova, prilivu sredstava u budžet Grada Zrenjanina iz Fonda za kapitalna ulaganja APV i Nacionalnog investicionog plana, potom o stanju gradskog bazena, o utrošku sredstava za ovogodišnje "Dane piva", mogućnosti izvršenja budžetske kontrole u svim mesnim zajednicama i predlogu da se naknada za odbornike koji u toku mandata napuste ili budu isključeni iz  stranke sa čije su liste izabrani, od tog trenutka preusmeri na račun mesne zajednice na čijoj teritoriji takvi odbornici imaju mesto prebivališta. 
 
Odgovarajući na neke od predloga, gradonačelnik Zrenjanina, dr Mileta Mihajlov, rekao je da je u toku izrada detaljnog izveštaja o utrošku sredstava za "Dane piva", da će on, u roku od sedam dana, biti dostavljen svim odbornicima i sredstvima informisanja, a da će, na narednoj sednici, pred odbornicima naći i uporedni finansijski izveštaji o svim "Danima piva", održanim u periodu od 2000-2010. godine.
 
Govoreći o problemu tranzitnog saobraćaja, on je ponovio da jedino rešenje, kojim bi se u potpunosti rešio ovaj problem, podrazumeva izgradnju kompletne  obilaznice, koju, opet, realno nije moguće izvesti u periodu kraćem od 2,5 godine. 
- Ono što problem može ublažiti, i na čemu se intenzivno radi, jeste delimično preusmeravanje saobraćaja iz kritičnih ulica ka magistrali, kao i izrada projektne dokumentacije za nastavak izgradnje obilaznice, mosta i nadvožnjaka na njenoj trasi. Teretnim vozilima ne može se zabraniti ulazak u grad, a kada bi sva bila usmerena ka magistrali, po stručnim procenama, došlo bi do kolapsa saobraćaja u roku od nekoliko sati – rekao je Mihajlov i najavio za narednu sednicu detaljnu informaciju o preduzetim i planiranim aktivnostima u cilju rešavanja ovog problema. 
 
Gradonačelnik je izneo i informaciju da je stanje u kom se nalazi objekat gradskog bazena takvo da je odlučeno da se zabrani njegovo korišćenje.
- Još 2007. godine bazen je bio u stanju koje je zahtevalo rekonstrukciju. Razmišljali smo da li da izvršimo neke sanacije koje bi omogućile njegovo korišćenje bar tokom ove zime, ali je ipak odlučeno da se krene u ozbiljnu rekonstrukciju. Za sada je u tu svrhu obezbeđeno 50 miliona dinara. Pokušaćemo da sportistima, rekreativcima i deci omogućimo odlazak na neki od bazena u okolnim gradovima – istakao je dr Mileta Mihajlov. 
 
Odbornici su većinom glasova prihvatili predlog za dopunu dnevnog reda, a tokom sednice i usvojili odluku, da se formira Anketni odbor koji bi ispitao činjenično stanje vezano za privatizaciju zrenjaninske industrije prerađevina od kukuruza IPOK. U sastav Anketnog odbora izabrani su odbornici Miroslav Tubić, Jano Janošik i Nebojša Mađarev, kao i Nedeljko Šešlija i Nada Rikalo. 
 
Više tačaka dnevnog reda odnosilo se na komunalna pitanja i odluke iz ove oblasti, pa su tako odbornici većinom glasova usvojili predlog Odluke o zaštiti i održavanju komunalnih objekata, predlog Odluke o određivanju lokacije za izgradnju i rad postrojenja za skladištenje, tretman ili odlaganje inertnog otpada na teritoriji grada Zrenjanina, predlog Odluke o usvajanju Lokalnog plana upravljanja otpadom grada Zrenjanina za period od 2010. do 2020. godine, predlog Odluke o izradi Plana detaljne regulacije ''Fabrički kompleks sintetičkog kaučuka'' u Elemiru, predlog Odluke o stavljanju van snage Odluke o poveravanju poslova održavanja i zaštite puteva u opštini Zrenjanin Društvenom preduzeću ''Vojvodina – put'' Zrenjanin i Društvenom preduzeću ''Putevi'' Zrenjanin, predlog Odluke o izmeni Odluke o gradskim administrativnim taksama, predlog Odluke o izmenama i dopunama Odluke o uređivanju i održavanju grobalja i sahranjivanju, predlog Odluke o izmenama Odluke o održavanju ulica, puteva i drugih javnih površina u zimskom periodu i predlog Odluke o izmeni Odluke o određivanju i poveravanju na upravljanje lokalnih puteva. 
 
Diskusiju je izazvao predlog Odluke u vezi sa prihvatanjem zahteva preduzeća ''Autobanat'' za raskidom ugovora o obavljanju delatnosti javnog linijskog prevoza putnika u gradskom i prigradskom saobraćaju na teritoriji Grada Zrenjanina i prihvatanja zahteva preduzeća ''Net Bus Co'' Zrenjanin da privremeno obavlja ovu delatnost. U diskusiji su prednjačili odbornici Srpske radikalne stranke, koji su ukazivali na nedorečenost obe odluke i na posledice koje su moguće po građane, ukoliko ova oblast ne bude drugačije regulisana. Da podsetimo, zbog evidentnih teškoća u poslovanju, ''Autobanat'' odnedavno ne prevozi putnike u gradskom i prigradskom saobraćaju, a da je, kao prelazno rešenje, predloženo zaključivanje ugovora s preduzećem ''Net Bus Co''. Ovo rešenje može da traje do okončanja javnog konkursa za prikupljanje ponuda radi poveravanja obavljanja ove komunalne delatnosti, a najduže 120 dana.
 
Pred odbornicima su se danas našle i informacije o ostvarenim javnim prihodima i izvršenim javnim rashodima u periodu januar – jun 2010. godine, kao i o izvršenju žetve strnih žita u 2010. godini i pripremama za jesenju berbu i jesenju setvu u gradu Zrenjaninu. Obe informacije su prihvaćene većinom glasova. 
 
Skupština je prihvatila i predlog Rešenja o razrešenju direktora Narodnog pozorišta ''Toša Jovanović'' Zrenjanin Gorana Ibrajtera, na njegov lični zahtev, a za vršioca dužnosti direktora pozorišta izabrana je njegova sadašnja pomoćnica, Tatjana Paskaš. 
 
Za razliku od nekoliko prethodnih sednica, odbornici su danas bili znatno efikasniji, pa je zasedanje okončano već u 13.30 časova.
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/740/grb_zrenjanin_150px.jpg