Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar za nauku i tehnološki razvoj Božidar Đelić posetio Zrenjanin

Potpredsednik Vlade Srbije za evropske integracije i ministar za nauku i tehnološki razvoj mr Božidar Đelić boravio je danas u Zrenjaninu. On je posetio Tehnički fakultet "Mihajlo Pupin", a potom je u Gradskoj kući razgovarao s gradonačelnikom Zrenjanina dr Miletom Mihajlovim i njegovim saradnicima. 
 
 
      
 
Prilikom posete Tehničkom fakultetu, ministar Đelić je s dekanom fakulteta, prof. dr Milanom Pavlovićem i rukovodstvom razgovarao o projektima tehnološkog razvoja za period 2011–2014. godine. Dekan Pavlović upoznao je ministra s aktivnostima i planovima razvoja TF "Mihajlo Pupin", a ministar Đelić je iskoristio i priliku da pozdravi članove studentskog tima fakuleta koji su nedavno osvojili drugo mesto na međunarodnom studentskom takmičenju "Imedžin kup 2010" ("Imagine Cup"), održanom u Poljskoj, u organizaciji kompanije "Majkrosoft". Ovom prilikom dogovoreno je da se iz sredstava Ministarstva nauke i tehnološkog razvoja, na bazi projekata fakulteta, finansira izgradnja inovacionog centra, uključujući završetak građevinskih radova na nedovršenom objektu u sklopu fakulteta, kao i nabavku neophodne opreme.
- S mladim studentima koji su proslavili Zrenjanin i Srbiju nastupom u Poljskoj dogovoreno je da finansiramo projekat koji će oni izraditi na bazi nagrade koju su dobili na ovom takmičenju – istakao je ministar Đelić. 
 
      
 
Mr Đelić potom se, u amfiteatru fakulteta, prigodnim rečima, obratio profesorima i studentima. Tom prilikom on je naglasio da finansijskih sredstava za razvoj nauke i tehnologije u Srbiji ima, a da je ono što je izazov jesu projekti, ljudi, kvalitet i mogućnost da se u Zrenjaninu napravi nešto što neko drugi nema, ili nešto što drugi ne zna da uradi na tako kvalitetan način. 
 
 
Tokom sastanka u Gradskoj kući, s gradonačelnikom Zrenjanina, njegovim saradnicima, načelnicom Srednjebanatskog okruga i narodnim poslanicima u Skupštini Srbije iz ovog regiona, mr Božidar Đelić razgovarao je o mogućnostima učešća Grada Zrenjanina u IPA projektima u narednom periodu. 
 
 
Ocenjujući posetu Zrenjaninu, potpredsednik Vlade Srbije i ministar za nauku i tehnološki razvoj je rekao da su, u razgovoru s gradskim čelnicima, donete tri konkretne odluke.
- Do kraja godine obezbedićemo sredstva za izradu tehničke dokumentacije za prečišćavanje otpadnih voda u Zrenjaninu, što je uslov da se ponovni industrijski razvoj grada sprovede na jedan odgovoran način. Dogovorili smo se da ćemo zajedno raditi na što bržem razrešenju pitanja gradske deponije, i konačno, da ćemo iz evropskih sredstava, u iznosu od 19,5 miliona evra naredne godine, finansirati izradu projekta za revitalizaciju kanala Begej – rekao je mr Božidar Đelić. 
 
 
 
 
Pre protokolarnog dela današnje posete, ministar Đelić iskoristio je i priliku da predahne u prijatnom ambijentu bašte Pozorišnog kluba "Zeleno zvono".