Agenda 21 za kulturu - osnova za kreiranje kulturne politike grada

U zrenjaninskoj Gradskoj kući juče je promovisan dokument "Agenda 21 za kulturu". U prisustvu predstavnika lokalne samouprave, ustanova kulture, nevladinog sektora i pojedinaca zainteresovanih za ovu oblast, ovaj dokument prezentovala je Biljana Mickov, projekt menadžer u kulturi. Moderator skupa i jedan od inicijatora aktivnosti vezanih za promociju Agende 21 bio je Vladimir Đurić, programski direktor Kulturnog centra Zrenjanin.
 
 
 
Agenda 21 za kulturu odobrena je Četvrtim forumom lokalnih vlasti za društveno uključenje Porto Alegra, održanim u Barseloni, 8. maja 2004. u sklopu prvog Zajedničkog kulturnog foruma i prvi je dokument sa globalnom misijom koji zagovara uspostavljanje osnove za odgovornost gradova i lokalnih samouprava za kulturni razvoj.
 
Agenda 21 za kulturu usaglašena je sa gradovima i lokalnim samoupravama iz celog sveta, da bi brižljivo sačuvala njihovu posvećenost ljudskim pravima, kulturnoj raznolikosti, održivosti, učešću u demokratiji i stvaranju uslova za mir.
 
Ujedinjeni gradovi i lokalne samouprave (UCLG) usvojili su Agendu 21 za kulturu kao referentni dokument za svoje kulturne programe i preuzeli su ulogu koordinacije procesa nakon njenog odobrenja. Radna grupa UCLG, konstituisana u Pekingu 9. juna 2005, jeste tačka susreta za gradove, lokalne samouprave i mreže koje stavljaju kulturu u središte razvojnih procesa.
 
Biljana Mickov istakla je da je većina evropskih gradova zasnovala kulturnu politiku na četiri ključna principa.
- To su kulturni identitet, kulturna raznolikost, kreativnost i učešće građana u kulturnom životu. Strategija kulturnog razvoja Zrenjanina trebalo bi da obezbedi posmatranje i prožimanje ovih principa u svim politikama – naglasila je ona. 
 
 
 
 
Skupu su prisustvovali gradonačelnik Zrenjanina dr Mileta Mihajlov, pomoćnica gradonačelnika Zorica Denda, predsednik Skupštine grada Aleksandar Marton i njegov zamenik Predrag Jeremić, kao i članovi Gradskog veća Danica Vulin, Vojislav Matić i  Branislav Markuš. Na skupu je ocenjeno da Zrenjanin, kao centar banatske regije, ima dugu kulturnu tradiciju i bogato nasleđe, ali da nema definisanu politiku u kulturi, o čemu svedoči i činjenica da u Gradskom veću niko nije posebno zadužen za tu oblast.
 
Tokom rasprave naznačeno je da u kreiranje kulturne politike grada moraju ravnopravno biti uključeni svi relevantni pojedinci i institucije, dakle, i ustanove kulture i nevladin sektor, ali i da mora postojati politička volja i saglasnost za promene u ovoj oblasti. Usvajanje Agende 21 predstavljaće i značajan korak i konkretnu aktivnost u nastojanju Grada Zrenjanina da se kandiduje za "Evropsku prestonicu kulture" 2020. godine, takođe se čulo na skupu.   
 
Nakon jučerašnje promocije, očekuje se da će Zrenjanin postati treći grad u Srbiji sa  usvojenom Agendom 21 u kulturi, dokumentom koji su do sada u Srbiji prihvatili Novi Sad i Vršac.
 
U svetu, Agendu 21 za kulturu usvojilo je do sada oko 350 gradova, a ovaj proces izazvao je značajno interesovanje međunarodnih organizacija, nacionalnih vlada i civilnog društva.