Aleksandar Marton posetio Amatersko pozorište ''Madač''

Predsednik Skupštine grada Aleksandar Marton posetio je juče Amatersko pozorište "Madač", a o radu i aktivnostima pozorišta upoznao ga je predsednik Izele Karolj.
 
"Madač" je osnovan 1952. godine, a tokom dve naredne godine godine radio je kao profesionalno pozorište na mađarskom jeziku pri Narodnom pozorištu "Toša Jovanović". Međutim, zbog nedostatka finansijskih sredstava ukinuta je profesionalna drama, ali je i pored toga s radom nastavljeno sve do današnjih dana.
- Za dve godine proslavljamo šezdesetogodišnjicu postojanja "Madača" koji danas vrši funkciju profesionalnog pozorišta na mađarskom jeziku u našem gradu, a i šire. Godišnje pripremimo tri pozorišne premijere, a do sada je iz naših redova, pošto nismo mogli da zadržimo ljude kao profesionalne glumce, otišlo 26 glumaca. Oni su nastavili dalju karijeru u subotičkom, novosadskom i našem Lutkarskom pozorištu – rekao je Izele.
 
Prema njegovim rečima, do sada je izvedeno 175 pozorišnih premijera, odnosno izvedeno je ukupno 3812 predstava koje je videlo blizu 400 hiljada gledalaca. 
 
 
Današnji "Madač" ima četiri scene: Dramsku, Operetsku, Omladinsku i Književnu scenu. Izele kaže da Operetska scena postoji deset godina, a taj rad priznala je struka, kao i gledaoci.
- Naše predsatve se izvode pred velikim brojem gledalaca. Primera radi, u jednom mestu imali smo 500 gledalaca, mislim da sa tim svi možemo biti zadovoljni, a ono što je važno jeste da smo uspeli da okupimo glasovno ono što je najvrednije u našem gradu – rekao je Izele, napominjući da je korepetitor gospođa Konrad Ema, koja inače vodi i hor "Emanuel".
 
Rad na Omladinskoj sceni u "Madaču" su započeli jer se, kako kažu, društvo malo bavi mladima. Međutim, zbog finansijskih sredstava, nova predstava na ovoj sceni radi se tek svake druge godine.
- Književna scena postoji od 2000. godine. Uvideli smo da od 1990. do 2000. nije bilo nijednog prikaza mađarske knjige u Zrenjaninu, srećom, uz dogovor sa izdavačkom kućom "Forum" iz Novog Sada uspeli smo da njihova izdanja prikažemo našoj publici – dodao je Izele.
 
Govoreći o radu "Madača" on je pomenuo i mnogobrojne nagrade i priznanja, od čega treba izdvojiti nagradu na saveznoj smotri 1963. godine, nagradu "Iskra kulture", Nagradu Grada Zrenjanina, a 1983. godine uručen im je Orden zasluga za narod sa srebrnom zvezdom. 
 
 
Predsednik zrenjaninske Skupštine Aleksandar Marton istakao je da ta priznanja dovoljno govore da je reč o kvalitetnoj ustanovi.
- Gradu Zrenjaninu je na čast i činjenica da imamo praktično dva pozorišta, "Toša Jovanović" i "Madač", a pogotovu što je jedno pozorište na mađarskom jeziku i da, osim Subotice i Novog Sada, na ovako kvalitetan način malo koja sredina u Vojvodini obavlja teatarsku delatnost – rekao je Marton.
 
On je podsetio da je Grad Zrenjanin kandidat za "Evropsku prestonicu kulture" za 2020. godinu i da se svi elementi iz oblasti kulture moraju podizati na još viši nivo.
- Važno je u samu kandidaturu uključiti i ustanove kulture koje okupljaju pripadnike manjinskih nacionalnih zajednica. Znajući kako radi "Madač" siguran sam da će oni uspeti da predlože niz projekata i aktivnosti – rekao je Marton, istakavši da je važna potreba pripadnika nacionalnih zajednica u Vojvodini da znaju svoj jezik, ali i da ga upotrebljavaju u svrhu obrazovanja i očuvanja tradicije i kulturne baštine.
 
U poseti ovom pozorištu bio je i član Gradskog veća Tibor Vaš, koji je istakao da ono zavređuje posebnu pažnju, jer nije samo gradsko pozorište, već i regionalno, a da predstave igra i u seoskim sredinama.  
 
Predsednik Marton će u narednom periodu posetiti gradske ustanove kulture koje okupljaju pripadnike manjinskih nacionalnih zajednica, sa ciljem da se ove ustanove uključe u aktivnosti vezane za pripremu kandidature Grada Zrenjanina za "Evropsku prestonicu kulture" 2020. godine.