U Segedinu potpisani ugovori o realizaciji projekata IPA prekograničnog programa Mađarska - Srbija

U Univerzitetskom kongresnom centru u Segedinu juče je svečano potpisano 69 ugovora o realizaciji projekata IPA prekograničnog programa Mađarska – Srbija. Među odabranim projektima našao se i jedan čiji je nosilac Grad Zrenjanin, a u čijoj će realizaciji učestvovati osnovna škola "Servo Mihalj" iz Mužlje. U ime Grada Zrenjanina ugovor o realizaciji projekta potpisao je gradonačelnik Zrenjanina dr Mileta Mihajlov, a ceremoniji u Segedinu prisustvovao je i pomoćnik gradonačelnika Imre Fazekaš. Potpisnike ugovora i goste, između ostalih, pozdravila je i Sanda Šimić, načelnica Sektora za programe prekogranične saradnje Ministarstva finansija Vlade Republike Srbije.
 
 
                        
 
OŠ "Servo Mihalj" i osnovna škola za umetničko obrazovanje "Za našu budućnost" iz grada Senteša, u županiji Čongrad, partneri su u projektu nazvanom "BRIRA" (skraćeno od "Bridge Raising" - "Podizanje mosta"). Aktivnosti koje će se sprovoditi imaju za cilj jačanje dvojezičnosti, očuvanje i negovanje kulturnih, tradicionalnih i umetničkih vrednosti mađarske nacionalne manjine, a odvijaće se u Zrenjaninu i Sentešu. Učenici iz pomenutih škola organizovaće dramske radionice, pozorišni festival, književne promocije, dečije kampove, etno kamp, radionice tradicionalnog i modernog plesa. Ukupna vrednost projekta je 86.700 EUR. Projekat je započeo s realizacijom 15. juna 2010. godine, a završava se 15. februara naredne godine.
 
Potpisujući Ugovor, gradonačelnik Zrenjanina, dr Mileta Mihajlov, istakao je da je značajno što će u projektu, finansiranom od strane Evropske unije, svoje mesto pronaći i deca osnovnoškolskog uzrasta.
- Iza tog, možda i komplikovanog naziva - "realizacija projekata IPA prekograničnog programa" – u ovom slučaju krije se jednostavna mogućnost da se deca iz dve škole, iz dve države, međusobno upoznaju, druže, organizuju zajedničke radionice, promocije i kulturna dešavanja. Na taj način, oni će prihvatiti ili unapređivati evropske vrednosti i verujem, naučiti da neguju svoje, ali i da upoznaju kulturne vrednosti drugih – rekao je dr Mihajlov. 
 
 
Pomoćnik gradonačelnika i projekt-menadžer Imre Fazekaš napomenuo je da Grad Zrenjanin ovaj projekat vidi kao dobar početak regionalne saradnje između institucija iz oblasti kulture i obrazovanja.
 
IPA prekogranični program Mađarska – Srbija odvija se u budžetskom periodu Evropske unije od 2007.do 2013. godine, u okviru Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA). Cilj programa je da potpomogne zajednički razvoj mađarsko-srpskih pograničnih područja uz podršku Evropske unije, u cilju postizanja harmoničnog i kooperativnog regiona sa održivim i bezbednim okruženjem. Na mađarskoj strani, teritorija obuhvaćena Programom uključuje okruge Čongrad i Bač-Kiškun, dok, na srpskoj strani, teritorija obuhvaćena Programom uključuje sva tri bačka upravna okruga, Severnobanatski i Srednjebanatski upravni okrug, a priključeni regioni su Južnobanatski i Sremski upravni okrug.