Bibliotekarka iz škole u Čenti najbolja u Srbiji

Gradonačelnik Zrenjanina dr Mileta Mihajlov primio je danas u Plavom salonu Jasminu Stankov, dobitnicu nagrade "Mina Karadžić" za najboljeg bibliotekara u osnovnim školama Srbije.

Nagradu Jasmini Stankov, bibliotekarki osnovne škole "Branko Radičević" u Čenti, dodelilo je Društvo školskih bibliotekara Srbije na predlog Dušice Mandić, bibliotekara Matičnog odeljenja Gradske narodne biblioteke "Žarko Zrenjanin".

- Ovo je veliko priznanje i veliki uspeh ne samo za zrenjaninsku biblioteku, već i Grad i školu u Čenti. Značajno je to što se ovi uspesi ponavljaju, naime, prošle godine nagradu za najbolju biblioteku dobila je škola u Lukićevu, a ove godine Jasmina Stankov. Najiskrenije joj na tome čestitam i nadam se da ćemo nastaviti ovim stopama i da ćemo biti Evropska prestonica kulture - kazao je dr Mihajlov. 

 

 


Jasmina Stankov posao školskog bibliotekara u školi "Branko Radičević" obavlja šest godina i kaže da joj nagrada "Mina Karadžić" mnogo znači.

- Naravno da sam na to ponosna. Iza te nagrade stoji veliki rad, stručno permanentno usavršavanje, želja za napredovanjem, za dobrobit škole i pomoć deci, odnosno da im omogućim sve ono što im je potrebno kada je u pitanju biblioteka, znači od novih naslova, hit knjiga, a potrebno je da su one lepo izložene, da to izgleda primamljivo. Trudim se da razvijem ljubav prema knjizi, kako kod dece tako i kod svojih kolega – objasnila je Jasmina Stankov.

Dušica Mandić kaže da Jasmina poseduje mnogo više od onoga što je, uslovno rečeno, kriterijumima propisano za dodeljivanje nagrade. 

  


- Ona je stručna za taj posao, radi posao u školi sto odsto, dakle, ne menja nikakav drugi posao zajedno sa ovim, isključivo radi kao školski bibliotekar. Jasmina je stručno osposobljena jer je pohađala sve naše kurseve, sama se odazivala, na puno seminara je prisustvovala i nikada se nije opterećivala time da li je to dovoljno, da se stavi tačka, već je nastavljala i dalje i dalje. I taj permanentni način obrazovanja je jedan od uslova. Drugi je taj da školski bibliotekar apsolutno učestvuje u svemu što se u školi dešava, kako sa učenicima i nastavnicima, tako i sa roditeljima, a Jasmina je sve to objedinila – rekla je Mandićeva.

Prijemu su prisustvovali i Vladana Mihajlović, direktorka osnovne škole "Branko Radičević" u Čenti, čija je podrška dobitnici nagrade umnogome doprinela, kao i direktor Gradske narodne biblioteke "Žarko Zrenjanin" Vladimir Vasiljev i Predrag Jeremić, zamenik predsednika Skupštine grada Zrenjanina.