Nagrada ''Dr Đorđe Natošević'' školama u Botošu i Mužlji

Osnovne škole "1. oktobar" iz Botoša i "Servo Mihalj" iz Mužlje ovogodišnje su dobitnice priznanja "Dr Đorđe Natošević", kojе se dodeljujе predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama iz Vojvodine, kao i vaspitačima, nastavnicima, psiholozima i pedagozima koji su ostvarili izuzetne rezultate u obrazovnom, odnosno vaspitnom radu u prethodne dve godine. Priznanja ovogodišnjim dobitnicima je, u Novom Sadu, na Dan prosvetnih radnika, 8. novembra, uručio predsednik Skupštine Vojvodine Šandor Egereši.
 
Tim povodom, predsednik Skupštine grada Aleksandar Marton priredio je danas prijem za direktore nagrađenih škola, Sašku Velisavljev i mr Halai Zoltana. Prijemu je prisustvovao i član Gradskog veća Tibor Vaš.
 
 
Predsednik Skupštine grada, čestitajući na dobijenom priznanju, rekao je da su obe škole primer ne samo uspešnih obrazovnih ustanova, već i ustanova koje su nosioci, inicijatori i organizatori sportskog i kulturnog života i brojnih društvenih aktivnosti u svojim sredinama. On je ocenio da je pokrajinska administracija, dodeljujući priznanje "Dr Đorđe Natošević" čak dvema školama sa teritorije Grada Zrenjanina, prepoznala kvalitet koji ne datira od juče, već je prisutan u kontinuitetu.
 
Direktorka OŠ "1. oktobar" Saška Velisavljev istakla je da škola u seoskoj sredini, u ovom slučaju u Botošu, ne mora da znači hendikep, već da predstavlja značajnu motivaciju, sa stanovništa da predstavlja snagu sposobnu da mnogo toga u selu pokrene.
- Mi smo to osetili, i kao potrebu i značaj, pa se tako i postavljamo prema okruženju. Rezultati nisu izostali, o čemu svedoči i ovo priznanje. Veliko je zadovoljstvo osetiti podršku sredine za sve što radite, kao i saznanje da neko sa strane primećuje vaše uspehe – rekla je Velisavljeva.
 
 
Direktor škole u Mužlji, mr Halai Zoltan, podsetio je da je ova škola, po broju učenika (više od 850), najveća dvojezična škola u regionu, pa i šire, i da svojim učenicima nudi u nastavi pet jezika za izučavanje. Nagrada je, po njegovim rečima, stigla ne samo kao priznanje za obrazovne rezultate učenika, već za celokupan rad ustanove, saradnju s lokalnom zajednicom, učešće u procesu inkluzivnog obrazovanja, pa i prekograničnu saradnju, s obzirom da je škola uključena u jedan projekat koji realizuje sa partnerskom školom iz okoline Segedina, u Mađarskoj.
- Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje ocenjivao je čak 21 elemenat za dodelu nagrade, i od 100 mogućih poena naša škola zaslužila je 94. To je izuzetan uspeh, i rezultat kvalitetnog rada tokom više godina. Značajno je i što škola sarađuje sa više od 30 nevladinih organizacija – istakao je Halai.
 
Član Gradskog veća Tibor Vaš, nekadašnji učenik i bivši predsednik Školskog odbora OŠ "Servo Mihalj", konstatovao je da ovu nagradu, poslednjih nekoliko godina, dobijaju upravo seoske ili škole u prigradskim naseljima. To je, po njemu, rezultat činjenice da ove škole u značajnoj meri učestvuju u javnom životu naselja i da se njihove aktivnosti ne prekidaju nakon poslednjeg časa, ili subotom i nedeljom.
- Drugačiji su i odnosi s roditeljima, lokalnom zajednicom, i to proizvodi, bez obzira na materijalne teškoće, dobre i zdrave odnose u kojima i učitelji i nastavnici mogu da pruže profesionalni maksimum. To može da vam bude i podstrek za budući rad, jer ovo priznanje, svakako, i obavezuje – poručio je direktorima Tibor Vaš. 
 
 
Osim dve škole sa teritorije Grada Zrenjanina, priznanje "Dr Đorđe Natošević" za školsku 2009/10. godinu koje se sastoji od povelje, plakete i novčane nagrade, dobili su magistar istorije i nastavnik u osnovnoj školi "Vuk Karadžić" iz Bačke Palanke Predrag Vajagić, Predškolska ustanova "Pčelica" iz Apatina i Opšta dvojezična gimnazija "Svetozar Marković" iz Novog Sada.