Predstavljeni postignuti rezultati u 2010. godini

Ovu, 2010. godinu svakako ćemo pamtiti po završetku industrijske zone «Jugoistok» i nove kotlarnice u JKP «Gradska toplana», to su dve najznačajnije investicije, koje će u budućnosti, svaka na svoj način doprineti razvoju grada i poboljšanju uslova života građana, rekao je na današnjoj konferenciji za novinare gradonačelnik dr Mileta Mihajlov.
- Industrijska zona je rudnik Zrenjanina, dolaskom investitora Grad će početi da živi drugim životom, a završetak nove kotlarnice doneće uštede i kasnije omogućiti prširenje kapaciteta i za druga naselja u gradu – rekao je Mihajlov napominjući da ne bi trebalo zaboraviti ni potpunu rekonstrukciju Žutog mosta, završetak pete etaže bolnice, otvaranje sportskih terena i nabavku vozila u JKP.
Međutim, kako je istakao, ekonomska kriza nije zaobišla Srbiju i Zrenjanin, kao jedna od glavnih posledica krize javila se kriza likvidnosti u privredi što je za rezultat imalo značajan pad u aktivnosti u privredi, uvoza izvoza, prometa i zaposlenosti. U takvim uslovima poslovanja retke su kompanije koje su spremne da izdvoje sredstva za  unapređenje poslovanja, odnosno za otvaranje novih proizvodnih pogona.
- Ne očekujemo lakšu ni 2011. godinu, ali smo otvaranjem i promocijom industrijske zone kao i preduzimanjem aktivnosti u tom smislu, kao što su nastupi na domaćim i međunarodnim sajmovima i skupovima, želeli da doprinesemo smanjenju rizika i unapređenju poslovanja – istakao je gradonačelnik.
Ipak, kaže, protekla godina iako krizna nije protekla bez investicija. Industrijska zona Ečka dobila je dva nova stanara, to su nemačka kompanija EFM Fabrikation i domaća Luksol farmacija.

 


- Završetkom ove dve investicije biće stvoreni su uslovi za otvaranje 80 novih radnih mesta.  U industrijskoj zoni «Bagljaš» svoje pogone će otvoriti italijanska kompanija «Omniapack» i zaposliti 50 naših sugrađana. Takođe, kompanije «Radijator» i «Modital» (nekadašnja «Pompea») su u procesu realizacije re-investicionih projekata i njihovim završetkom, odnosno otvaranjem novih pogona i kupovinom opreme stvoriće se uslovi za otvaranje oko 500 radnih mesta. Kompanija «Modital» je u sklopu svojih pogona u industrijskoj zoni «Bagljaš» otvorila  novi pogon za farbanje i pakovanje svojih proizvoda i zaposlila 41 radnika – objasnio je gradonačelnik.Na kraju ove godine usledilo je i dobijanje sertifikata NALEDa gradu Zrenjaninu, kao opštine sa povoljnim poslovnim okruženjem.
- Nažalost, ovu godinu obeležili su štrajkovi i problemi radnika u Ipoku, Gik Banatu, Luksolu, Žitoproduktu i još nekim preduzećima. Budući da smo kroz razgovor sa radnicima upoznati sa svim tim problemima, činili smo napore, zajedno sa pokrajinskom Vladom i nadležnim republičkim organima, da se oni prevaziđu – itakao je dr Mihajlov obraćajući se novinarima.
Prema njegovim rečima, u 2010 godini su obezbeđena sredstva za projekte iz različitih izvora. Tako je iz Fonda za kapitalna ulaganja obezbeđeno 265.132.742,40 dinara, iz NIP u ukupnom iznosu od   113.500.000 dinara. Takođe, obezbeđen je novac i za projekte Prekogranične saradnje sa Rumunijom, Mađarskom...
- Nije završen projekat koji se odnosi na uređenje gradskih jezera, čiji se završetak očekuje u sledećoj godini. Sredstva su obezbeđena, a do kašnjenja je došlo zbog problema sa izvođačem, što nije naša odgovornost. Sledeći, vrlo bitan projekat koji nije završen je sanacija gradskog bazena i stvaranje Nacinalnog olimpijskog centra vodenih sportova u Zrenjaninu za čiju su realizaciju obezbeđena sredstva. Međutim, zbog utvrđenog stepena oštećenja zatvorenog bazena, sredstva su preusmerena na sanaciju nastalih oštećenja zatvorenog bazena. U toku je izrada projektno-tehničke dokumentacije, kako bi se ovaj objekat u najkraćem roku priveo nameni – rekao je dr Mihajlov.
On je posebno ukazao na velike napore koji su učinjeni u izradi gradskih planskih dokumenata, projektno-tehničke dokumentacije i  sistemskog uređenja veoma važnih oblasti kao što je socijalno stanovanje i sport.
- Brzo smo zaboravili prašinu koja se podigla oko nacrta Prostornog plana RS i početne pozicije Grada, koja je bila, blago rečeno loša, i na kraju odlične pozicije u zakonu o Prostornom planu RS od 2010 do 2020 godine. Izrada gradskog Prostornog plana se uspešno privodi kraju i biće usvojen početkom 2011. godine – naglasio je.

 

Tokom 2010. godine izrađen je i usvojen Plan detaljne regulacije Obilaznice, što je osnov za bilo kakav konkretan rad.  Takođe, urađeno je projektovanje i projektno tehnička dokumentacija za most preko reke Begej i nadvožnjak preko pruge Zrenjanin-Beograd. Igrađena su 2,650 km dela Obilaznice i obezbeđena sredstva za eksproprijaciju u budžetu za 2011. godinu. Na kraju, aplicirali smo za sredstva za izgradnju dela obilaznice i mosta u Fondu za kapitalna ulaganja i nadamo se da će biti obezbeđena.
- Na poslednjoj gradskoj skupštini donete su dve važne odluke. Usvojena je Stambena strategija grada Zrenjanina, sa Akcionim planom socijalnog stanovanja koji treba da se realizuje do 2014. godine i formirana je Ustanova za održavanje sportskih objekata – podsetio je gradonačelnik.
Na današnjoj konferenciji predstavljena je i Odluka o budžetu Grada Zrenjanin za 2011. godinu
Budžet Grada Zrenjanina za 2011. godinu je planiran u iznosu od 3.729.196.000 dinara.
Budžet je Stabilizacioni – zato što će se u 2011. godini obezbediti nesmetano funkcionisanje budžetskih korisnika, Socijalni – zato što je planirano više izdvajanja za razne vidove socijalne zaštite, kao i Razvojni – zato što su planirane investicione aktivnosti koje će se realizovati putem JP.
- 2010 godina mogla je biti i bolja, ne moramo se uvek pravdati ekonosmkom krizom, možemo malo uputiti kritike i na angažovanje ljudi koji su igrali ovu utakmicu, a bili su nekada samo nemi posmatrači, trudićemo se da u 2011., koja će biti godina izazova, i od koje očekujem mnogo, ili da ih probudimo, ili da bez njih igramo utakmice. U svakom slučaju očekujemo da bidemo organizovaniji, vredniji, a samim tim i u uspešniji – zaključio je gradonačelnik Mihajlov.