Svečano dodeljena ''Nagrada grada Zrenjanina'' za 2010. godinu

Svečanom dodelom "Nagrade grada Zrenjanina" i tradicionalnim novogodišnjim koktelom, u Gradskoj kući u Zrenjaninu obeležen je kraj kalendarske godine. Tom prilikom, prisutnima u Baroknoj sali i svim građanima Zrenjanina, novogodišnje čestitke uputili su gradonačelnik, dr Mileta Mihajlov, i predsednik Skupštine grada, Aleksandar Marton, koji su i uručili "Nagradu grada Zrenjanina" ovogodišnjim dobitnicima. 
 
      
 
"Nagradu grada Zrenjanina" za 2010. godinu zaslužili su sociolog Nebojša Popov, nekadašnji predsednik SO Zrenjanin i društveni aktivista Dušan Radaković, akademski slikar Radovan Živankić i književnik, književni kritičar i izdavač Nenad Šaponja. Popov je nagradu zaslužio za političke i društvene aktivnosti i građansku inicijativu, Radakoviću je nagrada pripala za doprinos razvoju zrenjaninskog javnog života nesebičnim zalaganjem, Živankiću za doprinos kulturnoj baštini grada Zrenjanina, dok je Nenad Šaponja istaknut kao dobar primer uspešnog rada i doprinos ugledu lokalne sredine. Dodeli Nagrade nije prisustvovao Nebojša Popov.
 
Priznanja za mlade talente za 2010. godinu zaslužili su časopis Zrenjaninske gimnazije "Put", članice sportskog kluba "Plava zvezda" Nikolina Milošević i Dunja Mečkić, i članovi Plivačkog kluba "Proleter Jugoremedija" Silađi Čaba, Katarina Simonović, Katarina Draganov Čordaš, Vladislav Paskaš, Nikola Trajković i Divna Ćosić. Priznanja mladim talentima uručila je predsednica Komisije Skupštine grada Zrenjanina za dodelu nagrada i priznanja Nada Sporin. U ime nagrađenih, prigodnim rečima zahvalio se Dušan Radaković, dok je reči zahvalnosti uputio i Nenad Šaponja. Dobitnicima "Nagrade Grada Zrenjanina" su, u skladu sa Odlukom o ustanovljenju Dana opštine, nagrade Grada i drugih praznika i manifestacija Grada Zrenjanina, pored priznanja u vidu Povelje, dodeljene i novčane nagrade.
 
      
 
Obraćajući se nagrađenima, predsednik Skupštine grada Aleksandar Marton rekao je da su oni dali sopstveni doprinos afirmaciji našeg grada i pokazali da se uspeh može postizati i kada vremena nisu baš najsrećnija i kada uslovi za dobre rezultate nisu uvek u skladu sa željama, voljom i talentom onih koji ih ostvaruju. On je izrazio zadovoljstvo što je u ovoj godini Skupština održala 11 zasedanja, i što je postignuto političko jedinstvo po mnogim pitanjima.
- Naši uspešni sugrađani su i naši najbolji ambasadori. Velika je stvar čuti negde u svetu da neko dolazi iz Zrenjanina, a pritom je osvojio sportsku ili medalju za znanje, imao izložbu ili  predstavio svoju kulturu, privredne i druge potencijale. A takvih naših sugrađana uvek je bilo, ima i danas, i biće ih i u godinama koje su pred nama – istakao je Marton. 
 
                  
 
Gradonačelnik Zrenjanina, dr Mileta Mihajlov, rekao je da je, uprkos teškoćama koje nas očekuju i u narednoj godini, realizovano nekoliko značajnih projekata čiji će se pozitivni efekti osećati u dužem periodu. Pomenuo je i brigu o ugroženim kategorijama stanovništva, izdvajanje finansijskih sredstava za porodilje, decu predškolskog uzrasta, stipendiranje najuspešnijih srednjoškolaca i studenata...
- Kada su praznične prilike, nekako je u ljudskoj prirodi da ističe ono što je bilo dobro i uspešno, ali nikako ne smemo zaboraviti da smo okruženi i problemima i da neće svi naši sugrađani s radošću dočekati Novu godinu. Briga o razvoju grada podrazumeva brigu za svakog njegovog stanovnika, i to ni jednog trenutka ne smemo zaboraviti. Razvoj ne podrazumeva samo izgradnju, već i očuvanje i obnovu onog po čemu smo decenijama bili prepoznatljivi u širim okvirima – poljoprivrede, industrije, sporta, svakog društenog angažovanja... To je ono čemu se moramo u narednoj godini najviše posvetiti – poručio je  sugrađanima gradonačelnik Mihajlov.
 
U umetničkom delu novogodišnjeg koktela u Baroknoj sali Gradske kuće, goste je zabavljao novosadski gudački kvartet "Innuendo".